Berlusconi ar dori să-i "sugrume" pe autorii de filme şi de cărţi despre mafia italiană

Premierul italian Silvio Berlusconi, acuzat că ar avea legături cu mafia, a declarat, sâmbătă, că ar dori să-i "sugrume" pe autorii de filme şi de cărţi despre Cosa Nostra, care, în opinia sa, distrug imaginea Italiei în lume.

83 afișări
Imaginea articolului Berlusconi ar dori să-i "sugrume" pe autorii de filme şi de cărţi despre mafia italiană

Berlusconi ar dori să-i "sugrume" pe autorii de filme şi de cărţi despre mafia italiană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă aflu cine este autorul celor nouă sezoane ale serialului de televiziune «Caracatiţa» şi cine a scris cărţi despre mafie, care contribuie la proasta imagine a Italiei în lume, jur că îl voi strânge de gât", a declarat Silvio Berlusconi, în timpul unei conferinţe la Olbia (Sardinia).

În faţa tinerilor membri ai partidului său, la Olbia, premierul italian a calificat de "nefondate" şi "infame" acele informaţii apărute în presă care au lansat ipoteza implicării sale în atentatele comise de mafia italiană în 1992 şi 1993.

Aceste declaraţii au apărut într-o perioadă în care procurorul-şef al Parchetului din Florenţa, Giuseppe Quattrocchi, a dezminţit, sâmbătă, informaţiile apărute în presă, potrivit cărora autorităţile italiene ar fi iniţiat o anchetă despre implicarea lui Silvio Berlusconi şi a apropiatului său colaborator Marcello Dell'Utri în acele masacre.

Ancheta despre atentatele din 1993, în special despre cel Florenţa, a fost arhivată în 1998, dar a putut fi redeschisă graţie declaraţiilor făcute de Gaspare Spatuzza, un fost mafiot care a decis să facă dezvăluiri în schimbul protecţiei oferite de poliţia italiană.

Potrivit declaraţiilor sale, Silvio Berlusconi şi Marcello Dell'Utri erau interlocutorii privilegiaţi în lumea politică a fostului său şef mafiot, Giuseppe Graviano.

"Totul e bine aranjat cu politicienii, am obţinut tot ce ne-am dorit", i-ar fi spus Graviano lui Spatuzza în ianuarie 1994.

Marcello Dell'Utri, în prezent senator, şi-a început cariera ca angajat al unei bănci din Sicilia, înainte de a lucra pentru Fininvest, holdingul deţinut de Silvio Berlusconi. El este unul dintre fondatorii mişcării Forza Italia, înfiinţată în 1994, care l-a propulsat pe Berlusconi în politică.

Acuzat că a fost "intermediarul şi omul providenţial" pentru a pregăti sosirea pe scena politică italiană a forţelor binevoitoare faţă de Cosa Nostra, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru asociere cu mafia, dar a făcut apel.

Curtea de apel din Palermo, transferată la Torino din motive de securitate, va audia peste câteva zile mărturia lui Spatuzza. "Voi fi acolo, vom vedea ce are el de spus", a declarat Dell'Utri pentru cotidianul Corriere della Sera.

Silvio Berlusconi "ar face bine să le explice italienilor de ce se prezintă la alegeri păstrând în jurul lui persoane precum Dell'Utri, condamnate pentru legături cu mafia", a declarat, sâmbătă, Antonio di Pietro, liderul partidului de opoziţie "Italia dei Valori".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici