Biberoanele toxice din plastic, interzise de UE

Ţările Uniunii Europene (UE) au hotărât joi să interzică, din primăvara lui 2011, producţia, iar ulterior comercializarea, în Europa, a biberoanelor din plastic care conţin bisfenol A (BPA), un compus chimic controversat, utilizat în fabricarea plasticului de uz alimentar.

306 afișări
Imaginea articolului Biberoanele toxice din plastic, interzise de UE

Biberoanele toxice din plastic, interzise de UE (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Experţii pe acest subiect din ţările Uniunii, care s-au întrunit joi după-amiază, au "ajuns la un (acord cu o) majoritate calificată asupra unei propuneri a Comisiei Europene (CE)" privind interzicerea bisfenolului A la fabricarea biberoanelor, a anunţat Comisia într-un comunicat.

"Această măsură va intra în vigoare începând de la jumătatea lui 2011", a adăugat Executivul european.

Producerea acestor biberoane va fi interzisă de la 1 martie 2011, iar desfacerea şi importul acestora vor fi interzise începând de la 1 iunie.

"Este o veste bună pentru consumatori", şi-a exprimat satisfacţia comisarul european pentru Sănătate şi Consum, John Dalli.

"Este o veste bună pentru părinţii europeni, care pot fi siguri că, începând de la jumătatea lui 2011, biberoanele de plastic nu vor mai conţine bisfenol A", a adăugat el.

Dalli a declarat că cererea interzicerii acestui produs s-a bazat pe un aviz al Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentelor (AESA), care şi-a exprimat unele reţineri, la 23 septembrie.

"În baza recentei opinii exprimată de AESA, eu am subliniat că există zone de incertitudine, decurgând din cercetări noi, care au arătat că bisfenolul A ar putea avea un efect asupra dezvoltării (corpului uman), reacţiei sistemului imunitar sau dezvoltarea unor tumori", a declarat comisarul.

Purtătorul de cuvânt al lui Dalli anunţa miercuri că acesta voia să propună interzicerea vizând biberoanele, "din cauza incertitudinii pentru bebeluşi şi copiii de vârstă mică", şi că dorea soluţionarea acestei probleme "în primul semestru din 2011".

Comisia "şi-a încercat norocul" cu succes, prezentând propunerea sa, încă de joi, ţărilor Uniunii, a precizat el.

Parlamentul European (PE) s-a pronunţat, deja, în iunie, pentru interzicerea fabricării şi comercializării de biberoane conţinând bisfenol A.

Franţa şi Danemarca au hotărât deja, în mod unilateral, să interzică fabricarea şi comercializarea biberoanelor care conţin bisfenol A.

În Danemarca, interdicţia este mai extinsă, pentru că ea se aplică tuturor produselor care conţin BPA utilizate pentru alimentaţia copiilor în vârstă de până la trei ani.

Bisfenolul A este, de asemenea, interzis în Canada, Australia şi mai multe state americane.

Canada, care a fost prima ţară care a interzis, în 2009, biberoanele din plastic rigid, fabricat pe bază de bisfenol A, a devenit, în octombrie, prima ţară din lume care a introdus BPA între substanţele toxice, în pofida opoziţiei industriei chimice.

Bisfenolul A este suspectat de o creştere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostată sau sân şi de anomalii de reproducere. Asemenea efecte au fost observate la cobai, în teste de laborator. Însă, reprezentanţii industriei chimice apreciază că aceste temeri cu privire la om nu sunt întemeiate în mod ştiinţific.

Acest compus chimic este utilizat de industrie pentru fabricarea biberoanelor, amalgamelor dentare, recipientelor reîncărcabile pentru apă, recipientelor din plastic pentru băuturi, ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici