Biden consideră că este dificil să respecte programul de retragere a trupelor americane din Afganistan. Termenul limită este 1 mai

  • Joe Biden a declarat că retragerea tuturor trupelor americane din Afganistan până la 1 maii este posibilă, dar „dificilă”.
  • Statele Unite au încheiat un acord istoric cu talibanii în februarie 2020, care prevede retragerea tuturor soldaţilor americani până la 1 mai.
  • Donald Trump a respectat programul de retragere până la plecarea sa de la Casa Albă.
264 afișări
Imaginea articolului Biden consideră că este dificil să respecte programul de retragere a trupelor americane din Afganistan. Termenul limită este 1 mai

Biden consideră ca este dificil să respecte programul de retragere a trupelor americane din Afganistan. Termenul limită este 1 mai

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că retragerea tuturor trupelor americane din Afganistan până la 1 mai, aşa cum se prevede într-un acord cu talibanii, este posibilă, dar „dificilă”. 
 
"Se poate întâmpla, dar este dificil", a spus el într-un interviu difuzat miercuri de canalul american ABC şi preluat de Le Figaro. Acesta a criticat acordul la care a ajuns predecesorul său Donald Trump cu talibanii.
 
"Sunt în proces de luare a deciziei privind data plecării lor," a adăugat el, precizând că anunţarea acestei hotărâri nu ar trebui să întârzie prea mult, după consultări cu aliaţii Washingtonului şi guvernul afgan.
 
„Ideea este că acordul la care a ajuns fostul preşedinte nu a fost negociat foarte solid,” a spus Joe Biden. El a susţinut, de asemenea, că absenţa unei tranziţii tradiţionale între administraţia Trump şi a sa sa din noiembrie până în ianuarie l-a împiedicat să aibă „acces la aceste informaţii”, în special la conţinutul acordului dintre SUA şi taliban, întârziind acest proces.
 
Statele Unite au încheiat un acord istoric cu talibanii în februarie 2020, care prevede retragerea tuturor soldaţilor americani până la 1 mai în schimbul garanţiilor de securitate şi deschiderea unor negocieri directe între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul. Donald Trump a respectat programul de retragere până la plecarea sa de la Casa Albă şi doar 2.500 de soldaţi americani au rămas în Afganistan, unde Washingtonul şi-a început operaţiunea de lungă durată după atentatele de la 11 septembrie 2001.
 
Însă negocierile interafgane începute în septembrie 2020 stagnează, iar violenţa continuă pe teren. În ceea ce priveşte angajamentul talibanilor de a rupe definitiv legăturile cu grupuri jihadiste precum Al-Qaeda, administraţia Biden a spus recent că nu se respectă. Prin urmare, diplomaţii americani au lansat iniţiative pentru a încerca relansarea procesului de pace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici