Biden: Putin ar putea folosi arme chimice şi biologice în războiul din Ucraina

Armata ucraineană a avertizat marţi populaţia cu privire la noi bombardamente nediscriminatorii din partea trupelor ruseşti împotmolite, iar preşedintele american Joe Biden a lansat cel mai puternic avertisment de până acum că Rusia ia în considerare folosirea de arme chimice, scrie Reuters.

401 afișări
Imaginea articolului Biden: Putin ar putea folosi arme chimice şi biologice în războiul din Ucraina

Biden: Putin ar putea folosi arme chimice şi biologice în războiul din Ucraina

Pe fondul devastării provocate de bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene, preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat moartea unui supravieţuitor de 96 de ani al lagărelor de concentrare naziste, ucis în apartamentul său de bombardamentele din Harkov.

După aproape patru săptămâni de invazie, trupele ruse nu au reuşit să captureze niciun oraş ucrainean important şi au fost oprite pe aproape toate fronturile, dar continuă să bombardeze cartierele rezidenţiale cu artilerie, rachete şi lovituri aeriene.

Se aşteaptă ca forţele ruse să continue să atace infrastructuri critice cu "arme de înaltă precizie şi muniţii nediscriminatorii", au precizat forţele armate ucrainene într-o declaraţie.

Rusia a afirmat în ultimele săptămâni că Ucraina ar putea deţine arme chimice sau biologice. Biden a declarat că aceste acuzaţii nu sunt doar false, ci sunt un semn că preşedintele Vladimir Putin ar putea plănui să folosească el însuşi astfel de arme.

"Acum vorbeşte despre noi steaguri false pe care le pregăteşte, inclusiv, afirmând că noi, în America, avem arme biologice, precum şi arme chimice în Europa, pur şi simplu nu este adevărat", a declarat Biden la un eveniment de afaceri luni. "De asemenea, ei sugerează că Ucraina are arme biologice şi chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că se gândeşte să le folosească pe amândouă".

Putin numeşte războiul, cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, o "operaţiune militară specială" pentru a dezarma Ucraina şi a o proteja de "nazişti". Occidentul numeşte acest lucru un pretext fals pentru un război de agresiune neprovocat.

Într-o alocuţiune ţinută în cursul nopţii, Zelenski a atras atenţia asupra morţii lui Boris Romanchenko, un supravieţuitor al Holocaustului ucis când apartamentul său din Harkovul asediat a fost bombardat săptămâna trecută.

"Vă rog să vă gândiţi prin câte lucruri a trecut", a spus Zelenski. "Dar (el) a fost ucis de o lovitură rusă, care a lovit o clădire obişnuită cu mai multe etaje din Harkov. Cu fiecare zi a acestui război, devine tot mai evident ce înseamnă pentru ei "denazificarea"."

Un memorial pentru supravieţuitorii lagărului de concentrare nazist de la Buchenwald a declarat că Romanchenko a servit timp de mulţi ani ca vicepreşedinte al Comitetului Internaţional Buchenwald-Dora, dedicându-se documentării crimelor naziste. El a supravieţuit lagărelor de concentrare Buchenwald, Dora-Mittelbau şi Bergen-Belsen din Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Plângem pierderea unui prieten apropiat", se arată pe memorial.

Prin uciderea sa, "Putin a reuşit să 'realizeze' ceea ce nici măcar Hitler nu a putut", a declarat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
biden,
avertisment,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici