Bilanţul confruntărilor sângeroase din Kîrgîzstan a ajuns la 81 de morţi

Bilanţul confruntărilor sângeroase de miercuri din Kîrgîzstan a ajuns la 81 de morţi şi 1.651 de răniţi, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii.

19 afișări
Imaginea articolului Bilanţul confruntărilor sângeroase din Kîrgîzstan a ajuns la 81 de morţi

Bilanţul confruntărilor sângeroase din Kîrgîzstan a ajuns la 81 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trei persoane au murit în urma rănilor în cursul nopţii", a declarat ministerul într-un comunicat. Bilanţul precedent menţiona 79 de morţi.

Ministerul a revizuit, de asemenea, bilanţul răniţilor, de la 1.520 la 1.651 de persoane, dintre care 581 sunt în continuare internate în spital.

Confruntări violente au izbucnit miercuri între mii de manifestanţi şi forţele de ordine, care au deschis focul asupra mulţimii, în timp ce aceasta încerca să ia cu asalt sediul preşedinţiei şi al guvernului din capitala Bişkek.

Violenţele s-au extins într-o mare parte din oraş, determinându-l pe preşedintele Kurmanbek Bakiev să fugă în fieful său din sudul ţării.

În urma acestor violenţe, puterea a fost preluată de opoziţie, care a numit-o premier interimar pe fostul ministru de Externe Rosa Otunbaieva. Sâmbătă, aceasta a discutat cu secretarul american de Stat, Hillary Clinton, despre "susţinerea (pe care Statele Unite o acordă) administraţiei kîrgîze în eforturile de rezolvare a problemelor politice actuale din Kîrgîzstan", potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Philip Crowley.

Conversaţia dintre cei doi oficiali s-a referit şi la ajutorul umanitar american, precum şi la "securitatea regională şi rolul important jucat de Kîrgîzstan", care găzduieşte o bază americană crucială pentru operaţiunile aliaţilor în Afganistan.

"Otunbaieva a confirmat că administraţia kîrgîză va respecta acordurile încheiate anterior", a precizat Crowley.

Clinton îl va trimite în ţară pe diplomatul american Robert Blake, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat "pentru a continua discuţia", potrivit comunicatului.

Statele Unite au început să livreze ajutor umanitar Kîrgîzstanului în urma confruntărilor sângeroase din această săptămână, a anunţat sâmbătă ambasada americană la Bişkek.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici