BILANŢUL CUTREMURULUI DIN COSTA RICA: Doi morţi după seismul de 7.6 grade

Două persoane au murit miercuri din cauza unor crize cardiace după cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade resimţit pe coasta pacifică a statului Costa Rica, a anunţat Crucea Roşie.

198 afișări
Imaginea articolului BILANŢUL CUTREMURULUI DIN COSTA RICA: Doi morţi după seismul de 7.6 grade

BILANŢUL CUTREMURULUI DIN COSTA RICA: Doi morţi după seismul de 7.6 grade (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Institutul american de geofizică USGS a anunţat că seismul s-a produs miercuri la ora 14.42 GMT (17.42 ora României), având epicentrul într-o zonă situată în peninsula Nicoya, la trei kilometri de satul Samara, în nord-vestul ţării.

Într-o primă fază, USGS a evaluat magnitudinea cutremurului la 7,9, după care a revizuit-o.

În Filadelfia, oraş vecin cu Nicoya, două persoane în vârstă au murit din cauza unor crize cardiace, "deoarece nu au suportat impactul seismului", a anunţat pentru AFP Adolfo Saenz, purtător de cuvânt al Crucii Roşii.

Potrivit lui, doar câteva persoane cu răni uşoare şi pagube minore au fost înregistrate în această zonă, în pofida intensităţii mari a cutremurului.

"Cel mai important este ca populaţia să îşi păstreze calmul, nu sunt pagube majore", a declarat preşedintele costarican Laura Chinchilla.

O alertă de tsunami lansată în zece ţări de Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific a fost restrânsă la trei ţări, după care a fost anulată, la câteva ore după seism.

Cutremurul, produs în largul provinciei turistice Guanacaste, pe coasta Pacificului din Costa Rica, a fost resimţit puternic în mare parte din teritoriul ţării şi a provocat pentru moment pene de electricitate şi întreruperea comunicaţiilor telefonice, potrivit presei locale.

În capitală, situată la aproximativ 200 de kilometri de epicentru, numeroase clădiri şi şcoli au fost evacuate, determinând mii de persoane să iasă în stradă.

Cutremurul a fost resimţit şi în Nicaragua şi Panama, ţări vecine cu Costa Rica, dar şi în El Salvador.

În ora care a urmat cutremurului, seismografii au detectat nu mai puţin de 25 de replici, atingând punctual o magnitudine de 4 grade. Sunt aşteptate şi alte replici mai puternice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici