Bilanţul cutremurului din Haiti nu ar depăşi 100.000 de morţi - VIDEO

Sub 100.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul cutremurului devastator de la 12 ianuarie din Haiti, potrivit unei cercetări de teren realizate de postul Radio Netherlands Worldwide (RNW).

28 afișări
Imaginea articolului Bilanţul cutremurului din Haiti nu ar depăşi 100.000 de morţi - VIDEO

Bilanţul cutremurului din Haiti nu ar depăşi 100.000 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest bilanţ este mult mai redus atât decât bilanţul furnizat de Guvernul haitian (217.000 de victime), cât şi de cel evocat de preşedintele haitian Rene Preval (300.000 de victime). Aproximativ 52.000 de cadavre au fost recuperate de sub dărâmături şi îngropate până în prezent, dar numărul total al morţilor nu depăşeşte 100.000, potrivit acestui studiu al postului de radio olandez.

"Faptul că bilanţul morţilor nu este atât de ridicat pe cât ne aşteptam la început se datorează, printre altele, faptului că multe persoane se aflau pe străzi la ora 16.53", când s-a produs cutremurul, a declarat Desir Marxerne, un reprezentant al consiliului municipal din Leogane. "Iar cei care se aflau în clădiri au reuşit de multe ori să scape la timp", a adăugat ea.

În plus, potrivit cercetării, cutremurul a durat 35 de secunde şi multe clădiri nu s-au prăbuşit imediat, fapt care le-a permis multor persoane să iasă afară.

Oficialii guvernamentali par să evite asumarea responsabilităţii numărării oficiale a cadavrelor. Ei continuă să facă trimitere la bilanţul furnizat de Marie-Laurence Lasseque, ministrul Comunicaţiilor şi Culturii, care susţine, de mai multe săptămâni, că numărul morţilor depăşeşte 200.000. Însă ea nu este în măsură să furnizeze o explicaţie convingătoare privind modul în care s-a ajuns la acest bilanţ, potrivit RNW.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici