Bilanţul scandalului de corupţie din Ucraina: patru miniştri adjuncţi şi cinci guvernatori şi-au părăsit posturile

Mai mulţi înalţi oficiali ucraineni au demisionat sau au fost demişi de preşedintele Volodimir Zelenski, în cadrul unei campanii anticorupţie.

373 afișări
Imaginea articolului Bilanţul scandalului de corupţie din Ucraina: patru miniştri adjuncţi şi cinci guvernatori şi-au părăsit posturile

Bilanţul scandalului de corupţie din Ucraina: patru miniştri adjuncţi şi cinci guvernatori şi-au părăsit posturile

Un consilier superior, patru miniştri adjuncţi şi cinci guvernatori regionali şi-au părăsit posturile marţi. Plecările lor au loc în momentul în care Ucraina lansează o amplă campanie anticorupţie, potrivit BBC.

Recent, autorităţile au fost acuzate de luare de mită, că au cumpărat alimente la preţuri exagerate şi că ar avea un stil de viaţă luxos. Preşedintele Ucrainei a interzis deja oficialilor să părăsească ţara, cu excepţia cazului în care se află în misiune autorizată.

Primul care a demisionat marţi a fost Kyrylo Tymoshenko, adjunctul şefului de birou al preşedintelui. El a supravegheat politica regională. Demnitarul neagă acuzaţiile care i se aduc şi i-a mulţumit lui Zelensky pentru „oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi şi în fiecare minut".

Ministrul adjunct al apărării, Viaceslav Şapovalov, a demisionat în urma unor informaţii potrivit cărora a supravegheat achiziţionarea de alimente militare la preţuri ridicate. Departamentul a calificat acest lucru drept o „greşeală tehnică". Ministrul apărării, Oleksii Reznikov, a fost şi el cercetat din acelaşi motiv.

Marţi au fost demişi procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko, ministrul adjunct pentru dezvoltarea comunităţilor şi teritoriilor, Ivan Lukeryu, ministrul adjunct pentru dezvoltarea comunităţilor şi teritoriilor Viaceslav Negoda, ministrul adjunct pentru politica socială Vitaliy Muzychenk şi guvernatorii regionali din Dnipropetrovsk, Zaporojia, Kiev, Sumî şi Herson, potrivit BBC.

Sâmbătă, ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Vasyl Lozinskyi, a fost reţinut fiind suspectat că a acceptat o mită în valoare de peste 350.000 de dolari în legătură cu furnizarea de generatoare de electricitate. Acesta a negat acuzaţiile.

David Arakhamia, şeful partidului Servitorul Poporului, al lui Zelenski, a promis că oficialii corupţi vor fi condamnaţi la închisoare.

„Funcţionarii de la toate nivelurile au fost avertizaţi în mod constant prin canale oficiale şi neoficiale: concentraţi-vă asupra războiului, ajutaţi victimele, reduceţi birocraţia şi nu mai faceţi afaceri dubioase. Mulţi dintre ei chiar au ascultat, dar unii, din păcate, nu au făcut-o. Dacă nu se lucrează într-un mod civilizat, se va proceda conform legilor războiului. Acest lucru este valabil atât pentru achiziţiile recente de generatoare, cât şi pentru noile scandaluri din ministerul apărării", a scris el pe Telegram.

Campania anticorupţie are o miză uriaşă pentru Ucraina deoarece ţara primeşte ajutor financiar în valoare de miliarde de dolari de la aliaţii occidentali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici