BIOGRAFIE: Giorgio Napolitano, reales, la aproape 88 de ani, pentru un nou mandat de preşedinte al Italiei

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, reales sâmbătă pentru un nou mandat de şapte ani, este un fost comunist care se bucură de o largă popularitate datorită abordării pe care a adoptat-o în contextul în care Italia este grav afectată de criza din zona euro.

721 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Giorgio Napolitano, reales, la aproape 88 de ani, pentru un nou mandat de preşedinte al Italiei

Giorgio Napolitano (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De mai multe săptămâni, Napolitano le-a tot arătat colegilor politicieni cartea sa de identitate, care indică faptul că în iunie va împlini 88 de ani. A încercat să argumenteze în acest fel că este prea bătrân pentru a accepta un nou mandat de şapte ani de preşedinte al Italiei, a treia economie din zona euro.

Dar, sâmbătă, în contextul impasului politic, Partidul Democrat, condus de Pier Luigi Bersani, şi Partidul Poporul Libertăţii, al lui Silvio Berlusconi, i-au cerut lui Napolitano să accepte încă un mandat.

"Nu mă pot sustrage responsabilităţii pe care o am în faţa naţiunii", a spus, până la urmă, Napolitano, deşi iniţial răspunsese: "Dar de ce nu mă lăsaţi să mă odihnesc?"

În Italia, preşedintele are mai degrabă un rol onorific, fiind garantul respectării Constituţiei, promulgând legi şi desemnând premierii.

Veteran antifascist şi fost membru al Partidului Comunist Italian, Napolitano s-a remarcat prin atitudinea serioasă şi responsabilă adoptată în contextul crizei economice prin care trece Italia, bucurându-se de o largă popularitate.

Cunoscut pentru atitudinea moderată şi prudentă, Giorgio Napolitano s-a născut pe 29 iunie 1925 la Napoli şi s-a implicat de la vârsta de 17 ani în activităţile grupurilor de rezistenţă comuniste, devenind membru al Partidului Comunist în anul 1945.

În 1953 a devenit pentru prima dată membru al Parlamentului, iar în 1962 a fost ales în conducerea naţională a Partidului Comunist. A fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 1992-1994, a făcut parte din Guvernul condus de Romano Prodi în 1996, după care a fost ales eurodeputat. Primul mandat de preşedinte al ţării a început în 2006.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici