BIOGRAFIE: Michelle Obama, un atu major pentru soţul său, preşedintele SUA

Michelle Obama, în vârstă de 48 de ani, prima First Lady de culoare de la Casa Albă, "Mama-şefă" cum se proclamă ea însăşi şi campioană a luptei împotriva obezităţii, este un atu major pentru soţul său, preşedintele Barack Obama, care îşi va începe duminică cel de-al doilea mandat.

191 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Michelle Obama, un atu major pentru soţul său, preşedintele SUA

Michelle Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reticentă, în urmă cu patru ani, să se instaleze la Casa Albă - ea se gândea să rămână la Chicago până la încheierea anului şcolar -, Michelle Obama a îmbrăţişat progresiv şi cu din ce în ce mai mult entuziasm şi succes atribuţiile de Primă Doamnă (First Lady) a ţării.

Astfel ea a devenit unul dintre principalele atuuri ale lui Barack Obama, în momentul în care preşedintele democrat încearcă să obţină un nou mandat.

Prezenţa lui Michelle Obama este cerută în prezent în circuitul electoral, ea efectuând 95 de deplasări în ultimele cinci luni în acest scop. Ea a vorbit pe parcursul acestora despre soţul ei care are nevoie de "încă patru ani", despre valori sau dificultăţii vieţii zilnice.

Cota sa de popularitate o depăşeşte cu 13 puncte pe cea a lui Barack Obama, strângând 69 la sută opinii favorabile, potrivit unui sondaj Washington Post-ABC realizat în perioada 4-7 octombrie.

Ea este "femeia cea mai populară din ţară, o emblemă a modei şi o entuziastă a nutriţiei, astfel încât cea mai dură critică lansată împotriva ei este aceea că este calificată adeseori drept dădaca naţională", a apreciat Howard Kurtz, de la Newsweek, după discursul lui Michelle Obama în faţa convenţiei democrate.

FLOTUS (First Lady Of The United States) nu trece neobservată. Mai întâi prin talia sa, având 1,80 metri, aproape la fel de înaltă ca soţul ei (1,85 metri), dar şi prin personalitatea şi charisma sa: caldă, zâmbitoare, glumeaţă şi gata de o îmbrăţişare americană.

Ea a ştiut, de asemenea, "să fie eficientă folosindu-se de locul său, de acţiunea cuvintelor sale, pentru a încerca să facă diferenţa în sectoarele în care a investit", explică pentru AFP Anita McBride, fost secretar general al Laurei Bush, soţia lui George W. Bush, care predă la American University din Washington.

De la începutul lui 2010, Prima Doamnă este campioana luptei împotriva obezităţii infantile cu mişcarea sa Let's Move, multiplicându-şi apariţiile televizate, în care nu ezită să facă exerciţii "hula hoop".

Pentru a promova hrana sănătoasă în ţara hamburgerilor, ea a creat o grădină bio la Casa Albă, unde invită elevi sau le serveşte legume de "grădină" şefilor de stat veniţi în vizită.

Împreună cu Jill Biden, soţia vicepreşedintelui, ea conduce o asociaţie care le vine în ajutor familiilor veteranilor.

Aşa cum a spus ea însăşi, Michelle este mai ales "Mama-şefă" - o referire la funcţia de comandant suprem a preşedintelui american - pentru cele două fiice ale sale, Malia, în vârstă de 14 ani, şi Sasha, în vârstă de 11 ani.

Michelle, născută Robinson la 17 ianuarie 1964, cu strămoşi sclavi şi fiica unor angajaţi de nivel mediu din Chicago, a fost un avocat strălucit, cu studii la Princeton şi Harvard înainte de a se căsători, în urmă cu 20 de ani, cu Barack Obama.

Acuzată la începutul mandatului că se amestecă în afacerile preşedinţiei, Michelle Obama este comparată în prezent cu Jackie Kennedy, pentru toaletele sale moderne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici