BIOGRAFIE: Milos Zeman, noul preşedinte al Cehiei, un susţinător al "economiei sociale de piaţă"

Milos Zeman, care a fost premier social-democrat ceh în perioada 1998-2000 şi a câştigat alegerile prezidenţiale, este un susţinător al "economiei sociale de piaţă" cunoscut pentru încăpăţânarea sa, arta de a persifla şi limbajul său brutal.

962 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Milos Zeman, noul preşedinte al Cehiei, un susţinător al "economiei sociale de piaţă"

Milos Zeman (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Născut la 28 septembrie 1944 la Kolin, în apropiere de Praga, acest economist formează împreună cu Vaclav Havel şi Vaclav Klaus trioul care a marcat evoluţia ţării de la înlăturarea comunismului.

Limbajul colorat al lui Milos Zeman nu face distincţie. Potrivit lui, jurnaliştii sunt "vechituri" şi "gunoi". Berea slovacă "nu este bună decât pentru a spăla placa dentară", iar militanţii ecologişti "dăunează naturii mai mult decât gândacii de scoarţă".

În 2002, el l-a comparat, într-un interviu, pe preşedintele palestinian Yasser Arafat cu liderul nazist Adolf Hitler, pentru a denunţa ulterior o eroare de punctuaţie care a denaturat răspunsul său.

Acest bărbat jovial şi îndesat, cu părul grizonat şi zâmbet ironic, trăieşte oficial, din 2002, într-un sat izolat de oraş, dar fără a înceta vreodată să tragă sforile puterii din culise.

El a aderat la Partidul Comunist în 1968, dar a fost exclus în 1970. Prietenii lui îi admiră curajul de a critica, în perioada respectivă, economia comunistă.

După "revoluţia de catifea" din 1989, el a aderat la Partidul Social-Democrat (CSSD). A devenit liderul acestuia în 1993 şi l-a transformat într-o forţă politică redutabilă.

Zeman a fost considerat multă vreme inamicul jurat al lui Vaclav Klaus, preşedintele ceh în exerciţiu care a fost succesiv ministru de Finanţe, premier (1993-1997), apoi preşedinte al Camerei Deputaţilor (1998-2002), înainte de a ajunge la conducerea statului în 2003. Nu ezită totuşi să încheie cu el un "pact de stabilitate".

Acest acord i-a permis lui Milos Zeman, pe atunci şeful Camerei inferioare a Parlamentului, să obţină votarea, în 1998, a unui guvern minoritar în schimbul cedării preşedinţiei celor două Camere ale Parlamentului partidului de dreapta ODS al lui Klaus.

În 2003, el candidează fără succes la preşedinţia ţării. În 2007, părăseşte CSSD pentru a fonda în 2010 Partidul Drepturilor Cetăţeanului (SPOZ).

În afară de discursul său considerat de multe ori populist, criticii îi reproşează că îl ascultă prea mult pe consilierul său Miroslav Slouf, un fost cadru de partid comunist transformat în lobbyist controversat.

Căsătorit cu Ivana, în vârstă de 47 de ani, el este tatăl unui băiat din prima căsătorie, şi al unei fete. Loial tradiţiei cehe, el îşi afişează pasiunea pentru bere şi pentru băutura locală Becherovka.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici