BIOGRAFIE: William Hague, un politician talentat care renunţă la şefia diplomaţiei britanice

Conservatorul William Hague, care a surprins luni seara comunitatea internaţională, anunţându-şi demisia din funcţia de ministru britanic de Externe, este un intelectual ajuns foarte devreme pe scena poltică, unde a dat dovadă de talent.

502 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: William Hague, un politician talentat care renunţă la şefia diplomaţiei britanice

BIOGRAFIE: William Hague, un politician talentat care renunţă la şefia diplomaţiei britanice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Calificat de către premierul David Cameron drept "una dintre stelele Partidului Conservator pentru o întreagă generaţie", acest eurosceptic, în vârstă de 53 de ani, a afirmat că nu va participa la alegerile legislative din 2015 şi speră să "revină la scris".

Astfel, el urmează să devină lider al Camerei Comunelor.

Deputat timp de 26 de ani şi şef al Foreign Office în decursul a patru ani, William Hague nu avea decât 36 de ani când a devenit lider al Partidului Conservator britanic.

Însă el nu a reuşit să-şi realizeze ambiţiile şi a eşuat la alegerile din 2001, după o campanie privind respingerea monedei euro şi imigraţiei. Acest fapt a precipitat plecarea sa de la conducerea Partidului Conservator.

Ulterior, el va rămâne un simplu deputat de Richmond, în Yorkshire (nord), regiunea sa natală.

Până în momentul când Cameron l-a convins, în 2005, să devină purtătorul său de cuvânt în Ministerul de Afaceri Externe.

Vocaţia politică a lui William Hague i-a venit foarte devreme: la aniversarea sa de 15 ani, mama i-a oferit o carte de membru al Partidului Conservator.

Un an mai târziu, în 1977, el s-a remarcat după ce a pronunţat un discurs la congresul anual al partidului, sub privirile admiratoare ale lui Margaret Thatcher, care a devenit mentorul său.

Fiu de anteprenor, născut la 26 martie 1961, într-o familie cu patru copii, el şi-a manifestat recent angajamentul de a lupta alături de Angelina Jolie împotriva practicilor de folosire a violului ca o "armă de război".

Căsătorit cu o galeză, Ffion, el este autorul a două cărţi: una despre omul politic William Pitt cel Tânăr, iar alta despre aboliţionistul William Wilberforce.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici