Biserica Armeană a canonizat cele 1,5 milioane de victime ale genocidului armean

Biserica Armeană i-a canonizat pe cei 1,5 milioane de armeni masacraţi de forţele otomane în urmă cu 100 de ani, pe fondul refuzului Turciei de a recunoaşte genocidul armean, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

187 afișări
Imaginea articolului Biserica Armeană a canonizat cele 1,5 milioane de victime ale genocidului armean

Biserica Armeană a canonizat cele 1,5 milioane de victime ale genocidului armean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii Bisericii şi oficiali de stat au participat la ceremonia desfăşurată joi la Catedrala Echmiadzin, din apropierea capitalei armene Erevan, pentru a marca 100 de ani de la începutul masacrului.

"Canonizarea martirilor genocidului aduce un nou suflu, graţie şi binecuvântare vieţii noastre naţionale şi ecleziastice", a afirmat Catholicos Karekin II, liderul Bisericii Apostolice Armene, în cursul ceremoniei în aer liber, la care a participat şi preşedintele Armeniei, Serge Sarkisian.

Ceremonia de două ore s-a încheiat în mod simbolic la ora 19.15 (18.15, ora României), când clopotele bisericilor au bătut de 100 de ori, un gest repetat de toate bisericile armene din lume.

Armenia comemorează vineri 100 de ani de la masacrarea armenilor de către forţele Imperiului Otoman, printr-o serie de ceremonii la care participă personalităţi din toată lumea, între care şi preşedinţii rus şi francez, Vladimir Putin şi Francois Hollande, informează BBC News Online.

O ceremonie era în desfăşurare în cursul dimineţii la memorialul victimelor situat la periferia capitalei armene, unde participanţii au depus flori.

Armenia afirmă că aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, însă numărul este disputat de Turcia, care respinge de asemenea folosirea termenului "genocid". Ankara acceptă că au fost comise atrocităţi, dar susţine că nu au existat încercări sistematice de a extermina poporul armean creştin. Turcia afirmă de asemenea că numeroşi turci musulmani au murit în timpul războiului.

Turcia va organiza de asemenea, vineri, o slujbă, premierul Ahmet Davutoglu afirmând că ţara sa va "împărtăşi durerea" armenilor.

Tot vineri, Turcia va organiza ceremonii marcând 100 de ani de la începutul Bătăliei de la Gallipoli. Luptele de acolo au început însă pe 25 aprilie, iar preşedintele armean Serge Sarkisian a acuzat Ankara că "încearcă să distragă atenţia lumii" de la comemorările din Erevan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici