Biserica Catolică slovenă, condamnată la plata unei despăgubiri de 50.000 de euro pentru abuzuri sexuale

Un tribunal sloven a condamnat Biserica Catolică la plata unei despăgubiri de 50.000 de euro unei femei, pentru abuzuri sexuale la care a supus-o un preot în urmă cu 20 de ani, când aceasta avea şapte ani, a anunţat joi site-ul de ştiri 24ur, citându-l pe avocatul victimei, Roc Ceferin.

165 afișări

Curtea de Justiţie din districtul Maribor a decis că arhidioceza Maribor, dioceza Celje şi parohia Artice trebuie să plătească despăgubirea în locul preotului, mort în 2007.

"Acest verdict reprezintă un precedent în materie de compensaţii (acordate) copiilor victime ale abuzurilor sexuale. El va încuraja alte victime să depună plângere şi astfel va obliga Biserica să-şi modifice statutul", a explicat Roc Cerefin pentru 24ur.

Victima l-a urmărit pe preot într-un proces civil, cerând 140.000 de euro despăgubiri pentru traumatismul psihologic şi consecinţele abuzurilor asupra sănătăţii sale.

O plângere împotriva preotului a fost depusă în 2006, cu 16 capete de acuzare pentru agresiuni sexuale împotriva a patru fete, comise în timpul confesiunilor sau cursurilor de teologie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici