Biserica ortodoxă rusă din Amsterdam se îndepărtează de Patriarhia Moscovei

Biserică ortodoxă rusă din Amsterdam a anunţat că se va despărţi de patriarhia Moscovei, devenind primul caz cunoscut al unei biserici care face acest gest în urma invaziei ruse în Ucraina, notează The Guardian.

2288 afișări
Imaginea articolului Biserica ortodoxă rusă din Amsterdam se îndepărtează de Patriarhia Moscovei

„Clerul a anunţat în unanimitate că nu mai este posibil ca ei să funcţioneze în patriarhia Moscovei şi să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioşii noştri”, a spus clerul într-o declaraţie postată pe site. „Această decizie este extrem de dureroasă şi dificilă pentru toţi cei implicaţi”.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada vecinul său, referindu-se la oponenţii Rusiei din Ucraina drept „forţe malefice”.

În declaraţie se arată că parohia ortodoxă rusă Sfântul Nicolae de Myra i-a cerut arhiepiscopului rus al diecezei Olandei, care are sediul la Haga, să acorde bisericii „demiterea canonică”.

Clerul parohiei a declarat că a cerut să se alăture Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, filiala ortodoxă cu sediul la Istanbul, văzută ca o rivală a bisericii ortodoxe ruse.

Poziţia lui Kirill cu privire la război a dus la nelinişte în rândul unor preoţi ortodocşi ruşi care se opun invadării unei ţări deseori numite „naţiune frăţească” în cercurile religioase. Peste 280 de preoţi ortodocşi ruşi şi oficiali bisericeşti din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă în care îşi exprimă opoziţia faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Biserica ortodoxă rusă din Amsterdam, care este formată din patru preoţi şi un diacon (una dintre cele mai mari congregaţii ortodoxe ruse din Ţările de Jos), a criticat rolul Rusiei în război încă de la începutul invaziei din 24 februarie.

Aceasta a spus săptămâna trecută că nu va mai menţiona numele Patriarhului Kirill în liturghia sa din cauza sprijinului său pentru invazia Ucrainei. „Noi, în calitate de clerici ai parohiei Sf. Nicolae din Amsterdam, ne exprimăm şocul faţă de invazia Ucrainei de către forţele armate ale Federaţiei Ruse… Ne depărtăm de relatarea Patriarhului Kirill”, au scris reprezentanţii bisericii pe pagina de Facebook.

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost criticată şi de alţi lideri religioşi creştini, printre care şeful Patriarhiei Constantinopolului, Bartolomeu I al Constantinopolului şi Papa Francisc.

Bartolomeu, considerat a fi liderul spiritual al creştinilor ortodocşi răsăriteni din lume, a declarat anterior că Putin a comis „o mare nedreptate” mergând la război împotriva „semenilor” săi, „câştigându-şi ura întregii lumi”.

În 2018, Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile cu Patriarhia Constantinopolului, văzută ca autoritatea spirituală a creştinilor ortodocşi din lume, după ce Bartolomeu a acordat independenţă Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care se afla anterior sub controlul Moscovei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici