Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Ierusalimul ar trebui să fie capitala statului israelian, dar şi a celui palestinian

Ierusalimul ar trebui să fie atât capitala statului israelian, cât şi a celui palestinian, a declarat luni ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, în urma unei întrevederi cu omologul său palestinian, Riyad al-Malki, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2173 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Ierusalimul ar trebui să fie capitala statului israelian, dar şi a celui palestinian

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Ierusalimul ar trebui să fie capitala statului israelian, dar şi a celui palestinian

"Am reiterat angajamentul Marii Britanii pentru susţinerea poporului palestinian şi a soluţiei între două state, nevoia urgentă de a relua negocierile de pace, precum şi poziţia clară privind statutul oraşului Ierusalim. Această problemă ar trebui soluţionată printr-un acord între israelieni şi palestinieni, iar Ierusalimul ar trebui să fie în cele din urmă atât capitala statului israelian, cât şi a celui palestinian", a spus Johnson.

Şeful diplomaţiei de la Londra a subliniat dorinţa de a continua relaţiile bilaterale bune cu regimul palestinian.

"Relaţia britanico-palestiniană este puternică şi de durată. A fost o plăcere să mă întâlnesc cu ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Malki, şi să discut despre dorinţa comună de a îmbunătăţi legătura", a mai precizat Johnson.

Premierul britanic Theresa May s-a exprimat în favoarea unui acord între israelieni şi palestinieni în privinţa Ierusalimului, adăugând că "ar trebui să existe atât un stat palestinian suveran şi viabil, cât şi un Israel în siguranţă".

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acţiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creştini şi musulmani deopotrivă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici