Boris Johnson nu va demisiona, ci va aştepta demiterea sau chiar „arestarea” de către regină

Premierul britanic, Boris Johnson, va refuza să se conformeze cererilor de a demisiona după eventuala retragere a încrederii de către Parlament din cauza crizei Brexit, urmând să aştepte demiterea de către regina Elizabeth a II-a ori emiterea unui mandat de arestare, afirmă surse guvernamentale.

6064 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson nu va demisiona, ci va aştepta demiterea sau chiar „arestarea” de către regină

Boris Johnson nu va demisiona, ci va aştepta demiterea sau chiar „arestarea” de către regină

Oficiali guvernamentali de rang înalt de la Londra au declarat pentru publicaţia The Sunday Times că Boris Johnson va refuza să demisioneze dacă Parlamentul îi va retrage încrederea pentru a evita ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit pe 31 octombrie, situaţie care va conduce la o criză constituţională fără precedent.

Boris Johnson intenţionează să rămână la Biroul din Downing Street 10 şi o va provoca pe regina Elizabeth a II-a să îl demită.

„Până nu vine poliţia la Biroul din Downing Street 10 cu un mandat pentru arestarea premierului, acesta nu va pleca de acolo", a declarat un oficial de rang înalt din Guvernul de la Londra.

Ultima dată când un monarh britanic a dispus demiterea unui prim-ministru a fost în anul 1834.

Marea Britanie riscă să ajungă într-o situaţie de criză fără precedent dacă Guvernul Boris Johnson nu va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind Brexit. Premierul Boris Johnson a semnalat public că va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu ori fără un acord Brexit, dar Parlamentul a adoptat o lege prin care interzice producerea unui Brexit fără acord.

Documente prezentate unei instanţe judiciare arată că, în pofida declaraţiilor publice făcute de premierul Boris Johnson, Guvernul de la Londra intenţionează să ceară amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă nu se ajunge la un acord pe tema Brexit. Consilierii juridici ai Guvernului au transmis unei instanţe din Scoţia că va fi aplicată Legea Benn, care prevede amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă nu se ajunge la un acord formal privind Brexit. Conform documentelor, citate de postul Sky News şi de publicaţiile The Independent şi Scotsman.com, Guvernul Boris Johnson va solicita amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE până pe 19 octombrie.

Conţinutul documentelor intră în contradicţie cu poziţia publică a premierului Boris Johnson, care a afirmat în mai multe rânduri că va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu ori fără un acord Brexit. Camera Comunelor a adoptat o lege (numită Legea Benn) prin care blochează producerea Brexitului fără acord.

Premierul Boris Johnson speră să îi convingă pe liderii Uniunii Europene să accepte noile sale propuneri privind Brexit. Boris Johnson a formulat propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, pledând pentru o perioadă de tranziţie limitată şi anunţând că aşteaptă compromisuri din partea Uniunii Europene. „Compromisul propus de noi elimină aşa-numitele garanţii din fostul Acord de retragere din UE. (...) Aceste propuneri respectă decizia luată de poporul britanic în sensul ieşirii din UE, abordând pragmatic consecinţele acestei decizii asupra Irlandei de Nord şi Irlandei. Propunerile oferă menţinerea alinierii la reglementările comunitare pentru o perioadă îndelungată pe toată Insula Irlanda după încheierea perioadei de tranziţie, atât timp cât acceptă locuitorii din Irlanda de Nord. Propunerile furnizează soluţia unui Brexit concret în care politicile comerciale britanice sunt în totalitate sub controlul Marii Britanii de la început. Măsurile asigură că frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda va rămâne deschisă, permiţând protejarea prevederilor Acordului din Vinerea Mare", a afirmat Boris Johnson într-o scrisoare trimisă preşedintelui în funcţie al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Uniunea Europeană a reacţionat cu reticenţă la noile propuneri formulate de Guvernul de la Londra şi a anunţat că le va analiza în profunzime.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici şi a fost respins de mai multe ori de Camera Comunelor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici