Boris Nemţov a fost înmormântat în cimitirul în care este înhumată şi jurnalista Anna Politkovskaia

Fostul vicepremier rus devenit lider al opoziţiei, Boris Nemţov, asasinat vineri noaptea în apropierea Kremlinului, a fost înmormântat marţi într-un cimitir de la periferia Moscovei în care este înhumată şi jurnalista Anna Politkovskaia, care a fost ucisă în 2006, chiar de ziua lui Vladimir Putin.

240 afișări
Imaginea articolului Boris Nemţov a fost înmormântat în cimitirul în care este înhumată şi jurnalista Anna Politkovskaia

Boris Nemţov a fost înmormântat în cimitirul în care este înhumată şi jurnalista Anna Politkovskaia (Imagine: AP/Mediafax Foto)

După ce mii de persoane au stat la coadă la centrul Saharov pentru a-i aduce un ultim omagiu, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Boris Nemţov a fost transportat într-o procesiune prin Moscova până la cimitirul Troiekurovskoe, de la periferia capitalei ruse, unde a fost înhumat în prezenţa familiei, prietenilor şi a numeroşi demnitari ruşi şi străini, relatează CNN.

Potrivit BBC, la cimitirul Troiekurovskoe a fost înmormântată şi jurnalista Anna Politkovskaia, care a fost asasinată la 7 octombrie 2006, chiar în ziua în care Vladimir Putin sărbătorea împlinirea a 54 de ani. Politkovskaia, unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care au denunţat abuzurile din timpul şi de după războiul din Cecenia, a fost ucisă în holul clădirii din Moscova în care locuia. Ea lucra pentru publicaţia Novaia Gazeta.

Coroane de flori, unele cu panglici în culorile drapelului rus, au fost depuse marţi în semn de omagiu pentru Boris Nemţov, un om considerat un adevărat patriot rus.

Mihail Kasianov, un fost premier în timpul mandatului preşedintelui Vladimir Putin, care în prezent este un important lider al opoziţiei, a fost printre cei care au luat cuvântul la ceremonia funerară. El a apreciat că Nemţov a fost ucis din răzbunare pentru politicile sale. Kasianov a mai spus că asasinii acestuia vor fi aduşi în faţa justiţiei de viitorul Guvern al Rusiei, dacă nu de cel actual.

Asasinarea opozantului a alimentat o serie de teorii ale conspiraţiei. Deşi marginalizat politic în ultimii ani, Nemţov era unul dintre cei mai vocali critici ai lui Putin şi multe persoane suspectează Kremlinul de implicare directă sau indirectă în uciderea sa. Putin a promis că cei responsabili vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Dar deocamdată nici un suspect nu a fost arestat, iar autorităţile au emis mai multe teorii, inclusiv că asasinatul a fost un act de provocare menit să destabilizeze Rusia, că ar avea legătură cu conflictul ucrainean, că extremiştii islamişti au fost implicaţi sau că ar avea legătură cu afacerile internaţionale ale lui Nemţov.

La ceremonia funerară, care a fost găzduită de jurnalistul rus Pavel Şeremet, au participat de asemenea vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, purtătoarea de cuvânt a premierului Dmitri Medvedev, Natalia Timakova, şi fostul ministru de Finanţe Aleksei Kudrin.

Printre demnitarii străini care au participat la ceremonie figurează ambasadorul american John Tefft, care a declarat că Nemţov va rămâne în memorie ca un patriot rus, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, comisarul german pentru Rusia, Gernot Erler, şi fostul premier britanic John Major. "Este în mod clar o zi tristă pentru ruşi, este o zi tristă pentru familia lui Boris, şi eu sunt trist pentru ce s-a întâmplat", a afirmat Major.

Mai mulţi politicieni europeni şi liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi au fost însă împiedicaţi să participe la înmormântare. Fostul ministru leton de Externe Sandra Kalniete, în prezent europarlamentar, a declarat că poliţiştii de frontieră au oprit-o pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, luni seara. Bogdan Borusewicz, preşedintele Senatului polonez, a declarat anterior la Varşovia că autorităţile ruse au refuzat să-i acorde viză. El a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin conduce Rusia spre dictatură.

Aleksei Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă de 15 zile de închisoare pentru că a împărţit manifeste care promovau o demonstraţie, nu a primit permisiunea de a părăsi centrul de detenţie pentru a participa la înmormântare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici