Brazilienii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege noul preşedinte

Brazilia, divizată, îşi va alege duminică noul preşedinte, între Dilma Rousseff, favorită, şi opozantul social-democrat Aecio Neves, după campania cea mai dramatică, strânsă şi virulentă din istoria recentă a ţării.

68 afișări
Imaginea articolului Brazilienii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege noul preşedinte

Dilma Rousseff si Aecio Neves, candidatii din turul 2 al alegerilor prezindenţiale din Brazilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste alegeri sunt considerate un plebiscit în privinţa celor 12 ani de guvernare a Partidului Muncitorilor (PT), în timpul căreia gigantul emergent din America Latină a cunoscut profunde schimbări economice şi sociale.

Aleasă în 2010 în euforia sfârşitului epocii de aur a preşedinţiei mentorului său Inacio Lula da Silva (2003-2010), Dilma Rousseff a moştenit o creştere de 7,5 la sută.

Prima femeie preşedinte în cea mai mare ţară din America Latină a multiplicat programele sociale de care beneficiază un sfert dintre cele 202 milioane de brazilieni, ceea ce îi aduce o susţinere largă în păturile populare şi în regiunile sărace din nord-est.

În timpul PT, 40 de milioane de brazilieni au fost scoşi din sărăcie şi s-au alăturat unei clase mijlocii care a devenit majoritară. Flagelul foametei a fost eradicat.

Dar Dilma Rousseff, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat şi cu probleme: economia în plină pierdere de viteză, revendicările unei clase medii a cărei ascensiune socială s-a estompat, scandaluri de corupţie care au umbrit imaginea PT.

Salvată de o rată a şomajului foarte scăzută (5 la sută), bilanţul său economic este slab: patru ani de creştere încetinită până la intrarea în recesiune a celei de-a şaptea economii mondiale, o inflaţie care dă semne de creştere (6,75 la sută), finanţe publice în scădere şi un intervenţionism foarte criticat.

Candidatul Partidului Social Democrat Brazilian (PSDB), Aecio Neves, în vârstă de 54 de ani, susţinut de mediile de afaceri, dreapta tradiţională şi o parte din clasa medie, promite să facă ordine în Brazilia.

Profitând de indignarea brazilienilor, acesta a făcut din lupta împotriva corupţiei una dintre axele campaniei sale, chiar dacă PSDB, care a condus Brazilia din 1995 până în 2002, a fost el însuşi în trecut afectat de numeroase scandaluri.

"Există o modalitate de a termina cu corupţia. Şi anume retragerea PT de la putere", a declarat vineri seara, în cadrul ultimei dezbateri din campanie, urmărită pe TV Globo de zeci de milioane de telespectatori.

Sao Paulo, Rio, Minas Gerais, victoria finală se va juca în cadrul claselor medii divizate din statele cele mai populate din sud-estul industrializat, unde numeroase persoane dezamăgite de stânga au votat în primul tur pentru atipica ecologistă Marina Silva.

Metropolele Sao Paulo, Rio de Janeiro şi Belo Horizonte au fost epicentrul frondei sociale istorice din iunie 2013 împotriva sărăciei serviciilor publice, miliardelor înghiţite de stadioanele Cupei Mondiale 2014 şi corupţiei politice.

Aecio Neves este considerat marele favorit în aceste regiuni după primul tur. Dar Dilma Rousseff a câştigat mult teren în ultimele zile, cu preţul unei campanii ofensive împotriva lui.

Preşedintele şi partidul său l-au acuzat de "nepotism", au sugerat că acesta a fost violent cu femeile şi chiar a refuzat un control al alcoolemiei în 2010 pentru că ar fi condus "beat sau drogat". Neves a răspuns la fel.

Numeroasele insulte şi invective din partea ambelor tabere pe reţelele sociale au sfârşit prin a radicaliza clivajul dreapta-stânga.

Potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de Instititul Datafolha, Rousseff ar câştiga 52 la sută din voturi, faţă de 48 la sută Neves, o diferenţă care se înscrie în marja de eroare de plus sau minus 2 la sută.

Institutul Ibope a creditat preşedintele în exerciţiu cu un avans la confortabil, de şase puncte procentuale, respectiv cu 53 la sută din intenţiile de vot, faţă de 47 la sută opozantul său, dincolo de marja de eroare de plus sau minus 2 la sută.

Experienţa primului tur din 5 octombrie invită totuşi la prudenţă. Sondajele au supraestimat victoria lui Rousseff (41,50 la sută) şi au subestimat scorul lui Neves (33,55 la sută).

Dilma Rousseff va vota în cursul dimineţii la Porto Alegre (sud-est), unde şi-a construit o mare parte din carieră, după care va merge în capitala Brasilia.

Aecio Neves va vota la Belo Horizonte, capitala statului Minas, al cărui guvernator a fost în două rânduri, şi unde va urmări seara electorală.

Brazilienii vor începe să voteze la ora locală 08.00 (12.00 ora României), iar primele rezultate vor fi cunoscute la scurt timp după închiderea ultimelor birouri de vot, la ora 20.00 (24.00 ora României).

Votul este obligatoriu în Brazilia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici