Conflict în Marea Neagră între Rusia şi Ucraina. Două nave de luptă, OPRITE să navigheze în jurul Crimeei

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean, relatează Reuters şi BBC.

15548 afișări
Imaginea articolului Conflict în Marea Neagră între Rusia şi Ucraina.  Două nave de luptă, OPRITE să navigheze în jurul Crimeei

Conflict în Marea Neagră între Rusia şi Ucraina. Două nave de luptă, OPRITE să navigheze în jurul Crimeei

Ucraina acuză Rusia că a încercat să dirijeze navele pentru a ieşi din largul Crimeei. Incidentul a provocat creşterea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia în ceea ce priveşte Marea Azov, în care ambele ţări au drept de navigare.

Marina ucraineană a emis un comunicat prin care transmite că Rusia a „acţionat agresiv” împotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de „acţiuni provocatoare”, motivând că navele erau în apele teritoriale ruseşti.

Administraţia de la Moscova a transmis că remorcherul şi cele două nave de război, Berdyansk şi Nikopol, încercau să „creeze un motiv de conflict în regiune”.

În urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.

„Navele au intrat ilegal într-o zonă închisă temporar din apele teritoriale ale Rusiei”, au transmis reprezentanţii Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat.

Administraţia de la Kiev a declarat că informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici