Breedlove: Nu există o linie roşie pentru Rusia în Ucraina care să declanşeze reacţia NATO

Comandantul trupelor americane NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a declarat miercuri la Pentagon că nu există o linie roşie pe care să o încalce Rusia şi care să determine Alianţa Nord-Atlantică să ajute militar Ucraina, relatează Vocea Americii (VOA) în pagina electronică.

1537 afișări
Imaginea articolului Breedlove: Nu există o linie roşie pentru Rusia în Ucraina care să declanşeze reacţia NATO

Breedlove: Nu există o linie roşie pentru Rusia în Ucraina care să declanşeze reacţia NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"NATO este în primul rând o alianţă politică şi apoi o alianţă militară", le-a răspus înaltul oficial unor jurnalişti care i-au adresat întrebarea la sediul Pentagonului, adăugând că, în pofida faptului că unele state membre sunt implicate în misiuni de antrenament şi ale misiuni în Ucraina, "ca alianţă răspunsul este nu".

Administraţia Obama este nedecisă dacă să furnizeze sau nu armament "letal" Ucrainei, au declarat Breedlove şi alţi oficiali americani din domeniul Apărării la o audiere în Congres pe tema răspunsului la provocări de securitate considerate urgente în Europa.

Unii decidenţi de la Washington se tem că înarmarea Kievului ar putea conduce la escaladarea campaniei militare a Moscovei în Ucraina, iar alţii vor să-i ajute pe ucraineni, despre care Breedlove a declarat pentru VOA că sunt "în inferioritate".

Administraţia Obama acuză Rusia că a încălcat înţelegerea semnată la Minsk luna aceasta cu privire la încetarea confruntărilor armate din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. Generalul a acuzat Rusia că a încălcat şi Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), testând sisteme nucleare în afara prevederilor documentului.

Breedlove a declarat miercuri în Comisia pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor că a prezentat opţiuni militare pe care administraţia le poate lua în considerare în Ucraina. El a precizat că aceste opţiuni variază de la armament sofisticat, care necesită o formare largă, şi până la armament uşor.

Generalul le-a spus reprezentanţilor că, chiar şi cu ajutor "letal", în opinia sa forţele ucrainene nu pot să oprească avansarea rusească. Însă, armamentul "letal" ar putea, a apreciat el, să schimbe calculele Moscovei.

"Eu cred că trebuie să fim conştienţi de faptul că, dacă înarmăm Ucraina, acest lucru poate să aibă rezultate pozitive. (Dar) poate avea şi rezultate negative", a spus comandantul NATO. "Însă ceea ce facem acum nu schimbă rezultatul pe teren", a subliniat el.

Statele Unite şi aliaţii lor este necesar să folosească instrumente diplomatice, informaţionale, militare şi economice pentru a-l convinge pe preşedintele rus Vladimir Putin că este mai bine pentru el şi Rusia să găsească o soluţie la conflictul din Ucraina, a mai declarat generalul.

"Este necesar ca naţiunile din Occident să se implice pentru a exercita această presiune", a declarat Breedlove pentru VOA. Acest efort "este mai important decât orice naţiune (şi are scopul) să încerce să găsească o cale înainte", a apreciat el.

Comisia a adoptat măsuri prin care autorizează Pentagonul să ofere Ucrainei antrenamente şi armament "defensiv letal".

O echipă americană redusă se pregăteşte să plece în vestul Ucrainei săptămâna viitoare pentru a oferi instrucţie medicală de luptă unor formatori ucraineni, care urmează să antreneze ulterior trupele ucrainene.

Pe de altă parte, tăierile din bugetul Pentagonului prevăzute pentru anul viitor ar putea conduce la reduceri suplimentare de trupe în Europa, punând în pericol eforturile de descurajare a agresiunii ruseşti şi de reasigurare a aliaţilor, le-au spus o serie de oficiali de rang înalt reprezentanţilor, potrivit publicaţiei militare Stars and Stripes.

Subsecretarul Apărării americane Christine Wormuth a atras atenţia asupra acestui risc "semnificativ", insistând alături de Breedlove asupra nevoii menţinerii prezenţei constante americane pe vechiul continent. Generalul a apreciat, în acest sens, că eforturile din Europa sunt "esenţiale".

"Pur şi simplu nu există înlocuitor pentru prezenţa noastră în Europa", a spus comandantul NATO, subliniind că "aceasta este piatra de temelie a capacităţii noastre de a le oferi asigurări aliaţilor, de a descuraja adversari reali şi potenţiali şi de a acţiona în timp util în cazul în care disuasiunea eşuează". Însă "prezenţa prin rotaţie nu este un înlocuitor pentru prezenţa permamentă", a insistat el.

Prezenţa militară a Statelor Unite în Europa - criticată în urmă cu un an ca depăşită şi ţinând de Războiul Rece - a revenit în centrul atenţiei după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în martie, şi pe fondul acuzaţiilor că Moscova îi susţine în prezent cu armament şi oameni pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei împotriva forţelor proguvernamentale, ceea ce ruşii neagă.

Breedlove şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea că agresiunea rusă din Ucraina se poate extinde în foste republici societice precum Republica Moldova, în contextul în care în regiunea separatistă moldoveană Transnistria sunt prezente forţe ruseşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici