Brexitul din nou în pericol: Parlamentul UE a refuzat să stabilească o dată pentrul votul pe acordului comercial UE-Marea Britanie în semn de protest

Parlamentul European a refuzat joi să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului comercial UE-Marea Britanie, în semn de protest faţă de ceea ce Uniunea Europeană consideră modificări unilaterale ale Marii Britanii la acordurile Brexit din Irlanda de Nord, relatează Reuters.

8089 afișări
Imaginea articolului Brexitul din nou în pericol: Parlamentul UE a refuzat să stabilească o dată pentrul votul pe acordului comercial UE-Marea Britanie în semn de protest

Brexitul din nou în pericol: Parlamentul UE a refuzat să stabilească o dată pentrul votul pe acordului comercial UE-Marea Britanie în semn de protest

Şefii grupului parlamentului UE ar fi trebuit să stabilească joi o dată pentru vot. Cu toate acestea, nu au făcut acest lucru după ce guvernul britanic a prelungit o perioadă de graţie pentru verificarea importurilor de alimente în Irlanda de Nord, o măsură pe care Bruxelles-ul consideră că încalcă condiţiile acordului "de divorţ" dintre UE şi Mare Britanie.

Marea Britanie a fost acuzată de Comisia Europeană de încălcarea dreptului internaţional pentru a doua oară miercuri, după ce miniştrii britanici au spus că vor prelungi unilateral un termen pentru o serie de controale asupra comerţului dintre Irlanda de Nord şi Marea Britanie. Comisia a răspuns că, în conformitate cu acordul de retragere a Brexit, decizia ar fi trebuit să fie convenită cu UE.

Acordul comercial şi de securitate cu Regatul Unit este în vigoare provizoriu, dar acesta nu a fost încă ratificat oficial de parlament. Prevederile sale ar dispărea dacă parlamentarii europeni nu l-ar sprijini, lăsând UE şi  Regatul Unit fără acord.

UE avertizează că atitudinea Guvernului britanic riscă să amâne ratificarea Acordului post-Brexit

Atitudinea Guvernului Boris Johnson, care se opune aplicării Protocolului nord-irlandez, riscă să conducă la amânarea de către Parlamentul European a ratificării Acordului post-Brexit, avertizează Mairead McGuinness, comisarul Uniunii Europene pentru Servicii Fianciare.

"Aceste lucruri nu ajută la construirea încrederii. Am mai trecut prin astfel de situaţii cu Marea Britanie. Evenimentele de ieri au consecinţe dincolo de cele specifice, iar în materie de încredere pot genera unele dificultăţi", afirmă Mairead McGuinness, comisarul UE pentru Servicii Financiare, Stabilitate Financiară şi Uniunea Pieţelor de Capital.

"Eu pot doar să fac speculaţii ... asupra modului în care Parlamentul European ar reacţiona în contextul în care examinează ratificarea Acordului comercial şi de cooperare", a atras atenţia Mairead McGuinness, conform site-ului Politico.eu.

Disensiunile între Uniunea Europeană şi Marea Britanie s-au intensificat din cauza procedurilor de tranzit între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, iar Bruxellesul ameninţă Guvernul Boris Johnson cu acţiuni judiciare, din cauza încălcării Acordului Brexit. Guvernul Boris Johnson este nemulţumit de controalele vamale la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord, care a rămas parte a pieţei UE, şi restul Marii Britanii. Guvernul de la Londra a anunţat miercuri că va prelungi unilateral perioada de tranziţie în zona Mării Irlandei, o iniţiativă considerată de UE o încălcare a Acordului Brexit şi a reglementărilor internaţionale.

CITEŞTE MAI MULT AICI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici