Bruxelles va iniţia în ianuarie negocierile cu Serbia în vederea admiterii în UE

Negocierile pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană vor începe în ianuarie, iar progresele depind de normalizarea relaţiilor cu Kosovo, anunţă surse europene citate de AFP.

142 afișări
Imaginea articolului Bruxelles va iniţia în ianuarie negocierile cu Serbia în vederea admiterii în UE

Bruxelles va iniţia în ianuarie negocierile cu Serbia în vederea admiterii în UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de Externe ai celor 28 de state membre UE au fixat pentru 21 ianuarie data primei conferinţe interguvernamentale UE-Serbia, a declarat comisarul UE pentru Extindere, Stefan Füle.

Serbia speră să fie admisă în Uniunea Europeană în anul 2020, urmând calea parcursă de Croaţia, care a devenit membră a Uniunii Europene la 1 iulie 2013.

"Este vorba de un eveniment istoric pentru Serbia, o zi aşteptată de mai multe generaţii de sârbi şi de mai multe guverne", a declarat premierul sârb, Iviţa Dacici, pentru postul public de televiziune RTS.

Mai multe state UE, printre care Germania, au insistat pe necesitatea condiţionării procesului de aderare de normalizarea relaţiilor cu Kosovo.

Comisia Europeană a subliniat recent că această normalizare a dus la înregistrarea unor "progrese enorme".

În schimb, perspectivele sunt mai incerte pentru Albania, care doreşte obţinerea statutului de candidat la integrarea europeană. Miniştrii de Externe din UE "au recunoscut progresele semnificative" înregistrate de Tirana, convenind să se pronunţe în iunie 2014 asupra acordării statutului de candidat, a precizat Füle.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici