Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că a lăsat să moară 15 copii cu deficienţe

Bulgaria a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) marţi pentru că ar fi lăsat 15 tineri cu deficienţe fizice şi mentale să moară de foame şi frig într-un cămin în iarna 1996-1997.

200 afișări
Imaginea articolului Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că a lăsat să moară 15 copii cu deficienţe

Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că a lăsat să moară 15 copii cu deficienţe (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În contextul unei ierni reci şi unei crize economice, cei 80 de copii de la căminul Dzhurkovo au suferit din cauza lipsei hranei, medicamentelor şi bunurilor de primă necesitate în centrul fără medic şi inaccesibil din cauza zăpezii, potrivit CEDO.

Judecători de la Strasbourg au apreciat că autorităţile bulgare nu au adoptat măsurile necesare pentru a preveni decesele, deşi cunoşteau "riscurile reale şi iminente la adresa vieţilor persoanelor în cauză". Directoarea centrului le-a alertat, fără rezultat, în mai multe rânduri asupra gravităţii situaţiei.

Curtea a reţinut încălcarea "dreptului la viaţă", garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, şi lipsa unei "anchete oficiale eficiente" în urma acestor decese.

Ea a condamnat Sofia la plata unor despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro fiecăruia dintre cei doi părinţi cărora le-a admis ca bine întemeiate plângerile în acest caz.

Această decizie poate fi supusă reexaminării de către instanţa supremă a CEDO, Marea Cameră, în termen de trei luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici