Bulgaria decretează stare de epidemie naţională

Ministerul bulgar al Sănătăţii a decretat, vineri, starea de epidemie naţională din cauza răspândirii gripei A H1N1, care a provocat a şasea victimă, şi a anunţat o serie de măsuri, printre care închiderea şcolilor pe o perioadă nedeterminată.

74 afișări
Imaginea articolului Bulgaria decretează stare de epidemie naţională

Bulgaria decretează stare de epidemie naţională (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Circa 210 persoane din 10.000 sunt atinse de virus, ceea ce înseamnă o rată uşor superioară pragului necesar pentru declararea stării de epidemie naţională (200 din 10.000).

Şcolile vor fi închise începând de luni pentru o perioadă nedeterminată, dar autorităţile locale pot decide şi închiderea creşelor şi a universităţilor.

O altă măsură cuprinsă în planul de epidemie naţională constă în faptul că spitalele şi-au suspendat operaţiile programate şi vizitele obişnuite în cazul femeilor însărcinate şi nou-născuţilor.

De asemenea, bulgarii sunt invitaţi să nu meargă în locuri publice precum teatrele şi cinematografele chiar dacă acestea nu sunt obligate să-şi închidă porţile. Vineri, pe străzile din Sofia au fost văzute persoane care purtau măşti, în timp ce temperatura atingea 17 grade.

Joi, Bulgaria a solicitat Comisiei Europene să o ajute să achiziţioneze de la state membre UE 200.000 de doze de medicamente împotriva virusului gripei A H1N1. Bulgaria este singura ţară a UE care a adresat o asemenea solicitare Bruxelles-ului, potrivit comisarului european bulgar Meglena Kuneva.

Până vineri, niciun stat membru nu a răspuns solicitării venite de la Sofia, potrivit postului de radio naţional.

În ultimele zile, populaţia şi-a exprimat îngrijorarea, la posturile de televiziune, faţă de penuria de medicamente ca Tamiflu sau Relenza în farmaciile din ţară, care nu dispun nici de măşti de protecţie.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Bojidar Nanev, farmaciile ar mai deţine încă aproximativ 80.000 de doze din aceste medicamente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici