Bulgarii cumpără iodură de potasiu, de teama contaminării radioactive din Japonia

Alerta nucleară din Japonia a stârnit panică în Bulgaria, unii cetăţeni grăbindu-se să cumpere iodură de potasiu, medicament care poate preveni declanşarea cancerului tiroidian, informează site-ul Novinite.com.

97 afișări
Imaginea articolului Bulgarii cumpără iodură de potasiu, de teama contaminării radioactive din Japonia

Bulgarii cumpără iodură de potasiu, de teama contaminării radioactive din Japonia (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"În ultimele trei zile, am vândut mai mult decât normal, iar unii pacienţi sunt nemulţumiţi că farmaciile nu au suficientă iodură de potasiu", afirmă un farmacist din Sofia.

Situaţia este similară şi în alte oraşe bulgare.

Specialiştii au avertizat că eventualul consum de iodură de potasiu fără prescripţia medicului poate fi periculoasă, mai ales la copiii mici, la bătrâni şi la persoane care au afecţiuni ale glandei tiroide.

Ministrul bulgar al Sănătăţii a încercat să calmeze populaţia în legătură cu riscurile contaminării radioactive provenind din Japonia.

"Bulgarii care sunt preocupaţi de sănătate din cauza evenimentelor din Japonia ar trebui să îşi aducă aminte de lecţiile de geografie şi să vadă unde este localizată Japonia pe hartă. Îşi vor da seama că nu au de ce să se teamă", a declarat Stefan Konstantinov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici