Bustul lui Miklos Horthy, inaugurat într-un sat din Ungaria

Bustul din piatră al unei figuri foarte contestate din Ungaria, fostul regent Miklos Horthy (1920-1944), aliat al lui Adolf Hitler, a fost inaugurat sâmbătă la Csokako, un sat cu 1.300 de locuitori situat la circa 60 de kilometri vest de Budapesta.

898 afișări
Imaginea articolului Bustul lui Miklos Horthy, inaugurat într-un sat din Ungaria

Un sat din Ungaria inaugurează un bust al lui Miklos Horthy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Horthy ne-a arătat calea", a declarat primarul din Csokako, György Furesz.

"Această ţară a fost destrămată încă o dată, asigurarea unităţii ţării era una dintre priorităţile sale", a continuat primarul în faţa unei mulţimi de aproximativ 800 de persoane, dintre care unele agitau drapele sau purtau tricouri cu harta Ungariei mari.

În opinia susţinătorilor săi, Horthy este cel care a redat mândria unei ţări destrămate în 1920 în urma tratatului de la Trianon şi care a dat dovadă de patriotism după confruntările sângeroase din timpul efemerei Republici a Consiliilor (1919), susţinută de Rusia sovietică.

Adversarii săi apreciază că Miklos Horthy, care a integrat Ungaria forţelor Axei (Roma-Berlin-Tokyo), este responsabil de moartea a mii de evrei şi romi ungari prin aplicarea legilor antisemite şi rasiste.

O serie de evenimente recente care îl reabilitează pe fostul regent a lansat o dezbatere publică privind revenirea unui "cult Horthy" care depăşeşte cercurile de extremă dreapta, cu susţinerea personală a unor personalităţi apropiate Guvernului.

La începutul lui mai, doi deputaţi ai Fidesz, partidul conservator al premierului Viktor Orban, au participat la un bal organizat pentru strângerea de fonduri necesare unei statui a lui Miklos Horthy la Budapesta.

Criticii săi acuză Guvernul că alimentează sentimentele naţionaliste şi reinterpretează istoria pentru a recâştiga votul alegătorilor partidului de extremă dreapta Jobbik, popular în zonele rurale.

Într-un interviu apărut duminică în cotidianul austriac Die Presse, Orban a refuzat să îl califice pe Miklos Horthy drept dictator. Întrebat despre multiplicarea evenimentelor organizate în memoria sa, premierul a declarat: "Deciziile se iau exclusiv în colectivităţile locale".

Alte trei sate ungare l-au celebrat recent pe Miklos Horthy, dând numele său unui parc, înălţând o statuie din lemn de mari dimensiuni sau reamplasând o placă de marmură în memoria sa pe peretele unei şcoli, de unde fusese înlăturată în 1947.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici