Câinele regelui Thailandei, din cauza căruia un internaut a fost arestat, a murit la vârsta de 17 ani

Câinele preferat al regelui Thailandei, din cauza căruia un internaut a fost arestat, deoarece a fost nerespectuos faţă de patruped, a murit la vârsta de 17 ani, informează abc.net.au.

715 afișări
Imaginea articolului Câinele regelui Thailandei, din cauza căruia un internaut a fost arestat, a murit la vârsta de 17 ani

Câinele regelui Thailandei, din cauza căruia un internaut a fost arestat, a murit la vârsta de 17 ani

Decesul patrupedului a fost anunţat, luni, printr-o declaraţie făcută de Facultatea Veterinară de la Kasetsart University.

"În timp ce Khun Tongdaeng dormea şi era relaxată, ea a murit liniştită, pe 26 decembrie, la 11.10 p.m., la Klai Kangwon Palace", se arată în declaraţia citată.

Totodată, sursa citată menţionează că patrupedul a fost bolnav în ultimii ani, având 17 ani în momentul decesului.

"Khun" este un titlu onorific în Thailanda, tradus drept "ma'am" şi era folosit frecvent de mass-media locală când făcea referire la Tongdaeng.

În luna decembrie, un internaut a fost reţinut şi este urmărit în justiţie, deoarece a fost nerespectuos faţă de câinele regelui într-un comentariu publicat pe reţeaua de socializare Facebook, riscând în total 37 de ani de detenţie pentru acuzaţii precum lezmajestate şi nerespectarea legii informatice.

Justiţia îi reproşează inculpatului, un muncitor în industria de automobile în vârstă de 27 de ani, "un comentariu în care a luat în derâdere câinele regelui" pe pagina sa de Facebook, a declarat pentru AFP, avocatul său.

Câinele regelui, Tongdaeng, este investit cu o putere simbolică: el a fost folosit în trecut de către monarh pentru a transmite sfaturile acestuia naţiunii şi face obiectul unui film de animaţie, difuzat de la începutul lunii decembrie în sălile de cinema thailandeze, cu ocazia aniversării regelui. Animalul este, de asemenea, subiectul unei cărţi scrise de rege în 2002, care a fost interpretată ca un mijloc pentru suveran de a le aminti subiecţilor săi locul lor într-o societate foarte ierarhizată. Această carte a depăşit, ca număr de volume vândute, bestselleruri, precum "Harry Potter", în Thailanda.

În acest dosar, acuzatul, Thanakorn Siripaiboon, aflat în stare de detenţie, a fost arestat în provincia Samut Prakan, situată în apropiere de Bangkok şi riscă în total 37 de ani de închisoare pentru mai multe acuzaţii - lezmajestate (acesta a apăsat de asemenea pe butonul "Îmi place" de sub o fotografie "deteriorată" a regelui) -, dar şi pentru nerespectarea legii informatice şi pentru că a publicat pe pagina sa de Facebook o schemă care explică ramificaţiile unui caz de corupţie care pune junta într-o situaţie jenantă. Acest caz are legătură cu proiectul faraonic al parcului Rajabhakti, dedicat ultimei dinastii a regilor Thailandei, în care responsabili militari de rang înalt sunt acuzaţi de corupţie.

În Thailanda, familia regală este protejată de una dintre cele mai stricte legi din lume. Orice persoană care îl jigneşte pe regele Bhumibol Adulyadej, în vârstă de 88 de ani, prezentat ca un semizeu, pe regină, pe moştenitorul lui sau pe regent este pasibil de 15 ani de închisoare pentru fiecare delict.

Într-un context de mare îngrijorare în jurul succesiunii la tron, regele fiind spitalizat de luni de zile, legea privind crima de lezmajestate este aplicată cu fiecare ocazie de militarii aflaţi la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici