Călăul francezului decapitat în Algeria, identificat ca fiind "muftiul" grupării Jund Al-Khilafa

Bachir Kherza, prezentat ca "muftiul" jihadiştilor algerieni din cadrul Jund Al-Khilafa, a fost identificat ca fiind călăul lui Hervé Gourdel, francezul răpit şi decapitat în septembrie de această grupare care a jurat credinţă organizaţiei Statul Islamic (SI), potrivit El Watan, citat de AFP.

270 afișări
Imaginea articolului Călăul francezului decapitat în Algeria, identificat ca fiind "muftiul" grupării Jund Al-Khilafa

Călăul francezului decapitat în Algeria, identificat ca fiind "muftiul" grupării Jund Al-Khilafa (Imagine: Caputră Video)

Potrivit ediţiei de sâmbătă a cotidianului francofon algerian, care nu citează sursele ce i-au permis să-l identifice pe autorul decapitării ghidului montan din Nisa, executat la vârsta de 55 de ani, Bachir Kherza are la activ numeroase asasinate şi atentate teroriste.

În vârstă de aproximativ 50 de ani şi orignar din cartierul Bab El-Oued din Alger, Kherza este un veteran al grupărilor armate islamiste active în timpul războiului civil din anii '90, soldat cu aproximativ 200.000 de morţi în decurs de un deceniu.

El Watan scria încă de joi că armata algeriană a identificat cinci persoane care au participat la execuţia lui Hervé Gourdel, inclusiv călăul, dar fără să-i dea numele.

Armata algeriană anunţa în aceeaşi zi că a distrus tabăra care a "servit ca adăpost" grupării Jund Al-Khilafa (soldaţii califatului) "al execuţiei abjecte", în cadrul unei "vaste operaţiuni de căutare" efectuate în masivul Djurdjura, la aproximativ 150 de kilometri sud-est de Alger, în Kabilia.

În cursul acestei razii, militarii algerieni au reperat, de asemenea, locul în care a fost filmat videoclipul în care Jund Al-Khilafa şi-a proclamat credinţa în Abu Bakr al-Baghdadi, liderul SI.

El Watan scria sâmbătă că, potrivit surselor sale, nu există nicio legătură între această "grupare şi Daech (acronimul arab al SI)" şi că jurarea credinţei a fost doar "o trambulină pentru a apărea pe scena mediatică".

Autorităţile algeriene continuau cercetările în vederea găsirii cadavrului lui Hervé Gourdel şi prinderii celor care se fac vinovaţi de răpirea şi asasinarea sa, inclusiv liderul grupării, Abdelmalek Gouri, alias Khaled Abou Souleimane, în vârstă de 34 de ani.

De la distrugerea taberei jihadiştilor, armata algeriană a mai anunţat că a ucis opt islamişti înarmaţi, în zone situate la sud de Lakhdaria, nu departe de masivul Djurdjura.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici