California este pregătită să facă faţă unui cutremur puternic

California, traversată de falia San Andreas, este "pregătită" să facă faţă unui cutremur puternic, cum a fost cel din Japonia, a dat asigurări luni directorul pentru programe de urgenţă al acestui stat american (Calema), Mike Dayton.

72 afișări
Imaginea articolului California este pregătită să facă faţă unui cutremur puternic

California este pregătită să facă faţă unui cutremur puternic (Imagine: Mediafax Foto)

"Ştim că şi California este un stat afectat de seisme. De aceea ne pregătim atât de serios", a declarat el, într-un interviu pentru postul CNN.

El a precizat că lucrează "în strânsă colaborare cu geologi şi ingineri nucleari", în condiţiile în care "cercul de foc" al Pacificului, o aliniere de vulcani care coincide cu un ansamblu de limite ale unor plăci continentale şi falii, este deosebit de activ în ultimii ani.

California, ca şi Japonia, este situată pe acest "cerc de foc", care provoacă 80 la sută dintre cele mai mari seisme din lume.

"Suntem pregătiţi", a afirmat Mike Dayton, întrebat cât de pregătită este California în cazul unui cutremur puternic. "Serviciile publice sunt pregătite pentru o catastrofă", a adăugat el.

Seismele sunt frecvente în California, statul cel mai populat din SUA. Mai multe studii estimează că un seism de magnitudine 7,8 ar putea ucide 1.800 de persoane, ar răni alte 50.000 şi ar distruge 300.000 de clădiri.

"Suntem în continuare îngrijoraţi" de un posibil seism, dar "nu suntem îngrijoraţi peste măsură", a adăugat directorul Calema.

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs la Los Angeles în 1994, provocând moartea a cel puţin 60 de persoane, în timp ce altul, la San Francisco, în 1989, s-a soldat cu 67 de morţi.

Nord-estul Japoniei a fost afectat vineri de un cutremur cu magnitudinea 8,9, urmat de un tsunami, care ar putea să fi provocat moartea a peste 10.000 de persoane. Seismul a avariat mai multe centrale nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici