California, lovită crunt din trei direcţii: pandemie, şomaj şi incendii. Mii de oameni sunt într-o situaţie dramatică

  • În incendiile din California au murit şapte oameni şi au fost distruse cel puţin 1.690 de case şi alte clădiri.
  • The New York Times a realizat un reportaj în zona Lacului Berryessa, una dintre ariile devastate de flăcări, şi dezvăluie situaţia dramatică a locuitorilor şi perspectivele sumbre pe care le au cei care vor încerca să îşi refacă viaţa acolo.
  • Autorităţile spun că incendiile se pot extinde până la toamnă. Miile de familii care au fost evacuate se întorc acum, dar nu ştiu dacă nu cumva curând vor fi nevoite să plece din nou.
498 afișări
Imaginea articolului California, lovită crunt din trei direcţii: pandemie, şomaj şi incendii. Mii de oameni sunt într-o situaţie dramatică

sursa foto: profimedia

Una dintre zonele afectate de incendiile de vegetaţie care au devastat statul american California este şi Lacul Berryessa. Mare parte din comunitatea de pe malul lacului, formată din pensionari şi familii tinere care fac naveta spre locuri de muncă în zone mai bogate din districtul Napa, a fost redusă la un amestec de oţel şi cenuşă. Un microcosmos cu aproximativ 100 de case distruse, unde localnicii şi-au pierdut slujbele.

Într-o lume distrusă de flăcări şi afectată de pandemie, întrebarea care îi bântuie pe atât de mulţi oameni este dacă vor mai reveni vreodată la viaţa pe care o aveau înainte.

Multitudinea de incendii de vegetaţie care a devastat California a ucis şapte oameni şi a distrus cel puţin 1.690 de case şi alte clădiri, au declarat autorităţile. Şi se aşteaptă ca acesta să fie doar începutul unui sezon de incendii de vegetaţie, care s-ar putea extinde până la toamnă. Astfel, după ce 15.000 de pompieri s-au luptat cu flăcările în foarte multe locuri, mii de familii care au fost evacuate se întorc acum şi se întreabă dacă nu cumva vor fi nevoite să plece din nou.

„Nu am văzut niciodată un incendiu de o asemenea amploare în această parte a statului”, a spus miercuri guvernatorul Gavin Newsom. „Aceasta demonstrează realitatea schimbărilor climatice şi impactul acestora asupra acestui stat”.

„Am pierdut atât de mulţi oameni, care nu se vor întoarce”, a spus Jerry Rehmke, în vârstă de 80 de ani, care conduce magazinul local împreună cu soţia sa, Marcia Ritz, în vârstă de 77 de ani. Casa lor - rulotă, cu toate desenele şi picturile pe care le-a făcut ea, a ars în parcul de rulote Spanish Flat Villa, alături de alte aproximativ 50 de rulote.

„Totul e la pământ”, a spus doamna Ritz, care s-a mutat în zona Lacului Berryessa acum 13 ani. Gândindu-se la perspectiva unor ani în care ar trebui să reconstruiască totul şi la un viitor economic sumbru, dra Ritz spune că este pregătită să renunţe la tot. Acum doarme afară pe o saltea, lângă magazin. „Până la sfârşitul anului voi sta afară. Asta este.”

Nu a fost niciodată uşoară viaţa de-a lungul Lacului Berryessa – un rezervor aprovizionat cu păstrăv şi somn, care este, de asemenea, renumit pentru un canal de scurgere care în anii umezi creează un vârtej impresionant. Locurile de muncă sunt foarte puţine, iar oraşele şi alimentele sunt la o distanţă de 40 de minute de mers cu maşina de-a lungul unor drumuri de munte. Iarna este foarte frig, iar verile sunt toride.

Oamenii spun că s-au mutat aici din oraşe mai mari pentru că le plăcea liniştea rurală şi le plăcea să vadă pume pe fereastră. Unii oameni au fost atraşi în zona lacului de preţurile accesibile ale locuinţelor. Acesta era, spun ei, unul dintre ultimele locuri unde se mai puteau găsi locuinţe la preţuri accesibile pentru persoanele care câştigă un salariu minim sau care nu au asigurări sociale, într-un district în care costul mediu al unei case depăşeşte 700.000 de dolari.

Focul a fost întotdeauna o ameninţare în această regiune, dar evacuările şi fumul au devenit şi mai frecvente pe măsură ce schimbările climatice au început să agraveze riscul incendiilor. Acum verdeaţa de pe dealurile dimprejur, a cărei prezenţă le făcea viaţa frumoasă celor de aici, a devenit o crustă arsă.

În ultimii patru ani, oamenii din jurul lacului au spus că au văzut incendii îndreptându-se spre casele lor, dar acestea nu au ajuns niciodată până la ei. Clubul Lions din localitate va dona bani victimelor incendiului. Autorităţile locale au instalat un depozit de paturi şi de provizii de urgenţă şi un generator nou la căminul de bătrâni din localitate, au declarat locuitorii.

Lunile de pandemie au fost deja devastatoare pentru locuitorii din parcul de rulote, unii pierzându-şi locurile de muncă. Ca şi pandemia, focul i-a lovit cel mai tare pe cei mai săraci dintre locuitorii din California.

Judi Vollmer, a cărei casă a ars săptămâna trecută, aflase cu câteva zile înainte că tatăl ei, în vârstă de 92 de ani, a fost testat pozitiv cu coronavirus. Rulota era investiţia vieţii ei şi odată cu ea au ars şi economiile ei – 3.000 de dolari, pe care îi păstra înăuntru.

Crucea Roşie i-a oferit cazare într-o o cameră a unui hotel din apropierea aeroportului din Napa, împreună cu trei dintre cele cinci pisici ale ei - cele pe care le-a putut salva. A primit şi o pungă de hârtie plină cu haine donate, dar a spus că nu ştie încotro să meargă la sfârşitul săptămânii, când şederea la hotel se încheie. A spus că a iubit comunitatea aceasta. Şi că nu ştie cum să o ia de la capăt la 65 de ani.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici