California va înceta să aplice în închisori pedepse segregaţioniste în baza originii etnice

California va pune capăt aplicării în închisori a unor pedepse colective în baza originii etnice, o practică segregaţionistă pe care acest stat din vestul Statelor Unite era singurul din ţară care o implementa.

165 afișări
Imaginea articolului California va înceta să aplice în închisori pedepse segregaţioniste în baza originii etnice

California va înceta să aplice în închisori pedepse segregaţioniste în baza originii etnice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un proiect de acord în acest, primit joi de AFP, urmează "să pună capăt practicii «lockdown» în închisorile californiene", care constă în închiderea colectivă în celule a deţinuţilor de aceeaşi origine etnică, în urma unei infracţiuni sau agresiuni comise de către alt deţinut de aceeaşi origine.

"Suntem bucuroşi de acest acord şi optimişti în lgătură cu faptul că va fi aprobat de tribunalul" din Sacramento, în nordul Californiei, a comentat Departamentul californian al închisorilor (CDCR) într-un comunicat.

Această autoritate în domeniul penitenciar "a început să lucreze de doi ani la reforme reflectate în acord şi să le pună în practică începând din mai", a adăugat CDCR în comunicat, trimis AFP prin e-mail.

Un purtător de cuvânt al CDCR a precizat pentru AFP că proiectul de acord urmează să fie depus "rapid, poate astăzi (joi)", la tribunal şi urmează să primeacă ulterior acordul judecătorului federal care a urmărit dosarul.

"Suntem bucuroşi că (statul) California se alătură restului lumii şi abandonează această practică oribilă", a subliniat Rebekah Evenson, o avocată de la Prison Law Office, organizaţia de apărarea drepturilor civice care a semnat acordul cu procurorul Californiei Kamala Harris.

Închisorile californiene înregistrează "deţinuţii în baza originii etnice - afroamericane, albe, hispanice sau alta", a declarat ea pentru AFP.

"Ei nu tratează un grup rasial mai rău ca pe celalte, dar consideră că, dacă o persoană de culoare porneşte o încăierare, atunci toate persoanele de culoare sunt potenţial periculoase" şi le pedepsesc pe toate în mod colectiv. Procedează la fel cu alte categorii, a continuat ea.

"Ei presupuneau că toţi deţinuţii erau afiliaţi unor bande, dar doar 30 până la 50% fac parte" din bande, a adăugat ea.

Această practică discriminatorie a fost denunţată într-o plângere datând din 2008, care a fost transformată într-o plângere în nume colectiv.

Plângerea iniţială a fost depusă de către un deţinut, Robert Mitchell, de la Închisoarea High Desert State, după un incident din 2006. "Întreaga populaţie (carcerală) afroamericană din sectorul C" al închisorii a fost "plasată în «lockdown» după un incident care a avut loc în alt sector, implicând membri de altă origine etnică", se arată în plângere.

Prin plângere se solicită atât încetarea practicilor "anticonstituţionale" de "lockdown" şi pedepsire în baza originii etnice, cât şi despăgubiri morale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici