Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat proiectul pentru reformarea Curţii Supreme/ Tusk: Acţiunile sunt împotriva valorilor europene. UPDATE | Ministrul ungar de Externe: Comisia Europeană a lansat vânătoarea de vrăjitoare împotriva unor state

Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat, joi, proiectul de lege privind reformarea Curţii Supreme, despre care partidele din opoziţie şi Uniunea Europeană consideră că vor eroda independenţa sistemului judiciar şi vor submina democraţia, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

492 afișări
Imaginea articolului Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat proiectul pentru reformarea Curţii Supreme/ Tusk: Acţiunile sunt împotriva valorilor europene. UPDATE | Ministrul ungar de Externe: Comisia Europeană a lansat vânătoarea de vrăjitoare împotriva unor state

Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat proiectul pentru reformarea Curţii Supreme, UE considerând că afectează independenţa justiţiei/ Donald Tusk: Acţiunile recente sunt împotriva valorilor europene

Proiectul de lege a fost depus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) şi trebuie să fie adoptat şi de camera superioară a Parlamentului, unde formaţiunea de guvernământ are majoritatea.

Dezbaterile din Senat vor avea loc vineri, iar dacă proiectul de lege va trece trebuie să fie promulgat de către preşedintele Andrzej Duda.

Votul de joi a fost de 235 pentru, 192 împotrivă şi 23 de abţineri. Comisia parlamentară a respins 1.300 de amendamente formulate de opoziţie la acest proiect de lege.

În urma acestei decizii, mai multe persoane s-au adunat să protesteze în faţa Parlamentului. Oamenii au strigat "Ruşine!" şi au afişat bannere prin care i-au cerut preşedintelui ţării să îşi exercite dreptul de veto.

Potrivit formaţiunilor politice din opoziţie, proiectul încalcă separarea puterilor în stat şi îi oferă partidului de guvernământ o influenţă asupra procesului de vot. Uniunea Europeană apreciază că legea i-ar acorda guvernului un control direct asupra Curţii Supreme, ale cărei sarcini includ validarea alegerilor.

În schimb, liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că sistemul judiciar are nevoie de reforme radicale şi de oameni noi, întrucât "funcţionează încă alături de liniile comuniste şi se bazează pe oameni din acel sistem politic".

De la câştigarea alegerilor în 2015, partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a încercat să mărească influenţa guvernului asupra instanţelor şi a procurorilor. Anterior, în Parlamentul de la Varşovia a fost votată o lege care a încheiat mandatele membrilor Consiliului Judiciar Naţional, unul dintre principalele organisme judiciare, şi care a oferit parlamentarilor puterea de a numi 15 dintre cei 25 de membri.

Donald Tusk: Acţiunile recente din Parlamentul Poloniei sunt împotriva valorilor europene

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că acţiunile recente din Parlamentul Poloniei contravin valorilor şi standardelor europene şi a cerut o întrevedere de urgenţă cu preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

"Privim în mod diferit propunerile prezentate astăzi de către partidul de guvernământ. Este convingerea mea că acţiunile recente sunt împotriva valorilor şi standardelor europene şi ne pot afecta reputaţia. Ei ne transportă - în sens politic - în timp şi în spaţiu: înapoi şi spre est. Preşedintele [Andrzej Duda] cu siguranţă crede altfel", a spus Tusk.

Preşedintele Consiliului European a solicitat o întrevedere de urgenţă cu preşedintele polonez, pentru a discuta despre criza politică din ţară şi despre consecinţele "periculoase" pentru scena internaţională.

"Depinde de noi, împreună, să evităm rezultate sumbre care ar putea duce, în cele din urmă, la marginalizarea Poloniei în Europa. Uniunea Europeană nu înseamnă doar bani şi proceduri. Este în primul rând vorba despre valori şi standarde ridicate pentru viaţa publică. Există posibilitatea să împiedicăm această tendinţă periculoasă, însă este nevoie de dialog şi de decizii rapide care să aibă un efect pozitiv pentru poporul polonez", a mai spus Donald Tusk.

Donald Tusk a reiterat poziţia UE potrivit căreia adoptarea proiectului de lege privind reformarea Curţii Supreme va eroda independenţa sistemului judiciar şi va submina democraţia.

"Aducerea judecătorilor sub controlul partidului de guvernământ ruinează o opinie publică deja pătată privind democraţia poloneză. Prin urmare, trebuie să găsim o soluţie acceptabilă pentru publicul polonez, pentru majoritatea parlamentară şi pentru opoziţie, pentru preşedintele Poloniei şi pentru Uniunea Europeană. Ştiu că nu este un demers uşor, va necesita concesii, respect reciproc şi puţină încredere. Situaţia, inclusiv la nivel internaţional, este foarte gravă. De aceea solicit măsuri serioase şi parteneri serioşi. Lăsaţi-ne să încercăm, domnule preşedinte (n.a. - Andrzej Duda)", se mai arată în comunicatul Consiliului European.

Ministrul ungar de Externe: Comisia Europeană a lansat vânătoarea de vrăjitoare împotriva unor state

Comisia Europeană a lansat o vânătoare de vrăjitoare împotriva mai multor ţări central-europene care vorbesc deschis şi onest despre provocările din UE şi care oferă în mod corespunzător răspunsuri eficiente, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI.

Ungaria adoptă o poziţie de susţinere faţă de Polonia şi solicită Comisiei Europene să nu încalce autoritatea regimului de la Varşovia.

"Comisia Europeană vrea să se implice în afacerile interne ale Ungariei şi ale Poloniei, ca parte a unei vânătoare de vrăjitoare. Misiunea Comisiei este să se asigure că tratatele sunt aplicate în conformitate cu legislaţia europeană, mai degrabă decât să acţioneze ca un organism politic şi să facă declaraţii politice. Ungaria este un stat solidar şi prieten cu Polonia", a spus Szijjarto.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici