Canada, ameninţată cu blocarea unui acord în PE dacă menţine vizele pentru români, bulgari şi cehi

Eurodeputaţii şi-au reînnoit apelurile către Canada pentru ca aceasta să elimine restricţiile privind vizele pentru bulgari, români şi cehi, denunţând această politică drept "nejustificată" şi discriminatorie şi ameninţând cu blocarea acordului CETA, relatează marţi BBC News Online.

880 afișări
Imaginea articolului Canada, ameninţată cu blocarea unui acord în PE dacă menţine vizele pentru români, bulgari şi cehi

Parlamentul European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Canadienii pot călători în toate cele 27 de state membre UE fără viză, iar Parlamentul European vrea un tratament reciproc pentru toate ţările europene.

În prezent, UE negociază acorduri de comerţ liber cu Canada, cu scopul de a semna Acordul Comercial şi Economic Comprehensiv (CETA) în acest an.

Acesta va avea însă nevoie de acordul Parlamentului European, iar eurodeputaţii de centru-dreapta, liberali, socialişti şi democraţi au avertizat luni că ar putea vota împotriva acordului în cazul în care Canada nu renunţă la vize.

Ei susţin că această politică este "nejustificată" şi discriminatorie pentru cetăţenii din Bulgaria, România şi Cehia, argumentând că aceştia ar trebui să beneficieze de liberalizarea regimului de vize ca orice alţi cetăţeni europeni.

Europarlamentarul german de stânga Cornelia Ernst a declarat însă că UE ar trebui să amelioreze condiţiile de trai din ţările sale pentru a preveni emigraţia în state precum Canada.

La rândul său, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat că a ridicat această problemă în prezenţa Guvernului canadian şi speră ca situaţia să se rezolve cât mai curând.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici