Carantina impusă din cauza Ebola declanşează confruntări între localnici şi soldaţi, la Monrovia

Soldaţii liberieni au deschis focul miercuri asupra unei mulţimi de tineri care încercau să iasă din zona de carantină instituită în cartierul West Point, din capitala Monrovia, unde s-au înregistrat mai multe cazuri de Ebola, relatează Wall Street Journal în ediţia electronică.

210 afișări
Imaginea articolului Carantina impusă din cauza Ebola declanşează confruntări între localnici şi soldaţi, la Monrovia

Carantina impusă din cauza Ebola declanşează confruntări între localnici şi soldaţi, la Monrovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste confruntări arată că o criză de sănătate în Liberia, o ţară încă marcată de cei 14 ani de război civil, se transformă rapid într-o criză de securitate.

Cei 75.000 de locuitori din West Point au constatat miercuri dimineaţă că forţele de securitate au primit ordin să instituie carantina în cartier, ceea ce înseamnă că nici un locuitor nu avea voie să părăsească acest perimetru situat în apropiere de coasta Atlanticului. Nave rapide din cadrul Pazei de Coastă patrulau în larg în cadrul măsurilor de securitate.

"Aceste măsuri sunt menite să salveze vieţi", a declarat preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, care a impus aceste măsuri, potrivit site-ului administraţiei prezidenţiale.

Miercuri seara, grupuri de tineri au încercat să forţeze cordonul de securitate aruncând cu pietre spre forţele de ordine, pe motiv că nu aveau suficientă mâncare, potrivit unor localnici. "Ei spun că West Point este afectat de Ebola, dar eu nu văd (nici un caz de) Ebola. Ceea ce mă îngrijorează este cum voi putea să obţin mâncare? Nimeni nu ne aduce mâncare", a declarat Gerald Moore, un localnic. "În acest moment nu avem apă, mâncare. Lucrurile de bază. Nu putem scăpa", a spus şi fiica acestuia, Sarah.

Confruntările au reprezentat o provocare pentru poliţiştii şi militarii din Liberia, care abia de curând au început să poarte arme, după încheierea războiului civil în 2003. Mai mulţi locuitori au declarat că forţele de securitate au tras cu muniţie reală. "Nici măcar un foc de avertisment. Au tras direct spre mulţime", a afirmat Lawrence Kollie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici