Care sunt cele mai bune materiale pentru masca de protecţie, potrivit unui nou studiu

  • Masca de protecţie nu este doar recomandată, însă ea va deveni obligatorie în spaţiile închise, din 15 mai, în România
  • Masca chirurgicală este extrem de utilă în limitarea răspândirii coronavirusului.
  • Oamenii de ştiinţă au descoperit care este cel mai eficient material pentru a filtra particulele aeriene.
8381 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele mai bune materiale pentru masca de protecţie, potrivit unui nou studiu

Care sunt cele mai bune materiale pentru masca de protecţie, potrivit unui nou studiu

Atunci când o persoană bolnavă tuşeşte sau strănută răspândeşte particule mici de salivă infectate în aer. Acestea variază în mărime de la unu până la cinci milimetri şi se deplasează pe o rază de aproximativ şase metri faţă de sursă. Intrarea în contact cu aceste particule mici promovează răspândirea virusurilor.

Aceste particule, numite aerosoli, pot parcurge sute de metri prin aer. În plus, aerosolii de dimensiuni de 10 nanometri până la 10 microni sunt respirabili şi pot ajunge direct în plămâni, potrivit Forbes.

Purtarea unei măşti peste gură şi nas împiedică inhalarea particulelor ce conţin virusul.

Oamenii de ştiinţă au testat mai multe materiale pentru măştile de protecţie 

Cercetătorii de la Univesitatea din Chicago au studiat ce materiale sunt cele mai eficiente în filtrarea acestor particule. Oamenii de ştiinţă au folosit un ventilator pentru a răspândi particule cu mărimi de 10 nanometri până la 6 microni, la o viteză de respiraţie în repaus. Cercetătorii au măsurat mărimea şi numărul particulelor care au rămas în aer după ce au trecut prin diverse tipuri de materiale, pentru a le testa eficienţa.

Pentru studiu, cercetătorii au testat o varietate de ţesături, inclusiv flanel, bumbac, poliester, mătase sintetică şi naturală şi şifon.

Atunci când a fost folosit un singur strat, bumbacul a filtrat 80% din particulele mai mari de 300 de nanometri. Cu toate acestea, materialele au fost mult mai eficiente atunci când au fost adăugate mai multe straturi. Un strat de bumbac cu două straturi de mătase au filtrat mai mult de 90% din particulele mai mari de 300 de nanometri. Combinarea unui strat de bumbac cu un strat de şifon şi un strat de flanel a avut rezultate asemănătoare.

Oamenii de ştiinţă consideră că eficienţa ridicată a ţesăturilor hibride se datorează filtrării mecanice şi electrostatice.

De asemenea, experţii atrag atenţia că masca trebuie să fie croită corespunzător, pentru a se aşeza pe faţă fără a exista spaţii pentru scurgeri. Dacă există aceste spaţii, masca îşi poate pierde până la 60% din eficienţă.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici