Carles Puigdemont susţine că apartenenţa regiunii Catalonia la UE trebuie să fie decisă de către cetăţeni

Carles Puigdemont, fostul lider al executivului Cataloniei, a declarat luni că apartenenţa regiunii la Uniunea Europeană trebuie să fie decisă de către cetăţeni, iar Blocul comunitar are o abordare învechită şi este controlat de interese economice, relatează site-ul publicaţiei The Telegraph.

776 afișări
Imaginea articolului Carles Puigdemont susţine că apartenenţa regiunii Catalonia la UE trebuie să fie decisă de către cetăţeni

Carles Puigdemont susţine că apartenenţa regiunii Catalonia la UE trebuie să fie decisă de către cetăţeni

Într-un interviu pentru un post de televiziune israelian, Puigdemont a spus că UE este "un club al ţărilor decadente şi învechite, controlate de un cerc restrâns şi de interese economice din ce în ce mai discutabile".

Uniunea Europeană a susţinut poziţia guvernului de la Madrid şi a Curţii Constituţionale din Spania privind neconstituţionalitatea referendumului din 1 octombrie pentru independenţa regiunii Catalonia.

"Ei ne transmit în mod constant că vom fi lăsaţi în afara Uniunii Europene, dar cei care ar trebui să ia această decizie sunt cetăţenii Cataloniei. Să vedem ce spun oamenii din Catalonia. Poate că nu există atât de mulţi oameni care doresc să facă parte din UE ... atât de insensibilă la abuzurile privind drepturile omului, la dreptul democratic al unei părţi din teritoriul său, numai pentru că un regim de dreapta post-Franco doreşte să fie în acest fel", a mai precizat Carles Puigdemont.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a condamnat declaraţiile lui Puigdemont şi a dat asigurări că regiunea Catalonia nu va fi în afara Uniunii Europene.

"Este absurd să afirmi că regiunea Catalonia va părăsi Uniunea Europeană. Uniunea Europeană este o zonă cu cel mai înalt nivel de democraţie, libertate, drepturile omului, precum şi cea mai bună regiune în ceea ce priveşte atenţia acordată populaţiei şi prosperităţii acesteia", a transmis Rajoy.

La sfârşitul lunii octombrie, guvernul de la Madrid a decis dizolvarea executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declaraţie de independenţă. Premierul Mariano Rajoy a anunţat că vor fi organizate alegeri regionale la 21 decembrie, care au scopul de a restaura ordinea constituţională.

Dintre cei 14 membri ai guvernului catalan care au fost înlăturaţi de către regimul de la Madrid, 12 se află pe cele două liste electorale ale formaţiunilor separatiste în vederea alegerilor regionale anticipate.

Şapte dintre aceşti foştii oficiali catalani, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, se află în prezent în închisoare, în aşteptarea unui proces privind acuzaţii de rebeliune, răzvrătire şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice, în timp ce Puigdemont şi alţi patru foşti miniştri se află în Belgia, contestând cererea de extrădare depusă de către autorităţile spaniole.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici