Casa Albă califică drept "glumă" referendumul privind noua Constituţie din Siria

Casa Albă a calificat miercuri drept "glumă" anunţul regimului sirian de a organiza un referendum privind un proiect pentru o nouă Constituţie în timp ce încă se continuă represaliile faţă de opozanţii regimului condus de Bashar al-Assad.

247 afișări
Imaginea articolului Casa Albă califică drept "glumă" referendumul privind noua Constituţie din Siria

Casa Albă califică drept "glumă" referendumul privind noua Constituţie din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este cu adevărat o glumă", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, Jay Carney, menţionând că "este o bătaie de joc faţă de revoluţia siriană".

"Promisiunile de reforme au fost în general urmate de o intensificare a violenţelor şi nu au fost niciodată concretizate de acest regim de la începerea manifestaţiilor pacifiste din Siria", în urmă cu 11 luni, a menţionat Carney.

Victoria Nuland, purtătoare de cuvânt al Departamentului de Stat american, a considerat că Bashar al-Assad a propus votul pe "o bucată de hârtie pe care o va manipula în timpul unui scrutin pe care tot el îl va controla pentru a încerca să rămână la putere".

Assad "ştie ce trebuie să facă dacă îi pasă de poporul său într-adevăr: violenţa trebuie să înceteze, el trebuie să se retragă şi să lase locul tranziţiei democratice", a declarat Nuland.

Regimul sirian a anunţat miercuri organizarea unui referendum pe 26 februarie privind un proiect al unei noi Constituţii care ar pune capăt monopolului partidului Baas, aflat la putere de aproape 50 de ani. Reprimarea revoltei nu va fi întreruptă însă pe motivul referendumului, în mod special în Homs (centru).

"Sistemul politic va fi fondat pe principiul pluralismului politic şi puterea va fi exercitată democratic cu ajutorul alegerilor", conform textului proiectului de Constituţie, făcut public de presa oficială siriană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici