Casa Albă: Irakienii sunt capabili să îşi asigure singuri securitatea

Casa Albă a afirmat joi că irakieni sunt capabili să îşi asigure propria securitate şi că misiunea de luptă a forţelor americane în Irak, în curs de încheiere, este încoronată de succes.

11 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Irakienii sunt capabili să îşi asigure singuri securitatea

Casa Albă: Irakienii sunt capabili să îşi asigure singuri securitatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Barack Obama "este sigur că procesul de tranziţie de la o misiune de luptă (a militarilor americani) în Irak la o preluare de către forţele irakiene a controlului securităţii lor a fost încoronat de succes", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Casei Albe, Bill Burton.

Irakienii "sunt capabili să preia sarcina propriei lor securităţi", a subliniat Burton, în timpul unei conferinţe de presă la Martha's Vineyard, o insulă din Massachusetts unde preşedintele Obama petrece în familie aproximativ zece zile de concediu.

Întrebat în legătură cu violenţele care continuă să aibă loc în Irak şi în legătură cu valul de atentate care a costat miercuri viaţa a 53 de persoane în această ţară, Burton a declarat că "bineînţeles, preşedintele condamnă orice act de violenţă" şi acţiunile "persoanelor care încearcă să provoace eşecul progreselor spre democraţie pe care Irakul este în curs de a le obţine".

"Din nefericire, există oameni care vor să facă astfel încât aceste eforturi să nu reuşească în Irak şi această situaţie va continua fără îndoială, dar violenţa în general este în scădere", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Obama urmează să susţină marţi seară un discurs solemn din Biroul Oval de la Casa Albă, pentru a marca sfârşitul misiunii militare americane în Irak. El va merge înainte într-o bază militară din Texas, "pentru a se întâlni cu militari", potrivit Preşedinţiei.

Efectivele armatei americane în Irak au ajuns în această săptămână sub pragul simbolic de 50.000 de militari.

În conformitate cu promisiunile lui Obama, misiunea de luptă americană urmează să se încheie oficial la 31 august. Militarii care rămân, însărcinaţi să ofere "consiliere şi ajutor" armatei irakiene, vor trebui să părăsească ţara până la sfârşitul anului 2011.

În timpul discursului de marţi, potrivit lui Burton, preşedintele "va spune evident că această zi este o etapă importantă, în condiţiile în care misiunea noastră în Irak se schimbă. El va vorbi despre curajul militarilor americani care au luptat acolo".

Obama "se va referi la politica noastră în Irak pe viitor şi la modul în care ea este legată de lupta noastră împotriva reţelei al-Qaida în Afganistan şi în întreaga lume", potrivit purtătorului de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici