Casa Albă nu exclude nicio ipoteză în vederea îndepărtării lui Bashar al-Assad de la putere

Statele Unite nu exclud nicio ipoteză în vederea îndepărtării preşedintelui sirian Bashar al-Assad de la putere, în contextul apariţiei unor zvonuri cu privire la instituirea unei zone de interdicţie aeriană.

269 afișări
Imaginea articolului Casa Albă nu exclude nicio ipoteză în vederea îndepărtării lui Bashar al-Assad de la putere

Bashar al-Assad (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Preşedintele şi echipa sa nu exclud nicio ipoteză în timp ce încercăm să găsim, împreună cu toţi partenerii şi cu poporul sirian, o soluţie pentru o tranziţie politică" în Siria, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, la bordul Air Force One.

Dar Carney nu s-a referit în mod explicit la instituirea unei zone de interdicţie aeriană şi a subliniat că abordarea actuală a Statelor Unite, care constă în acordarea de sprijin non militar rebelilor şi punerea în aplicare a unor sancţiuni economice, exercită presiuni asupra regimului al-Assad.

"Analizăm toate opţiunile posible şi vom continua să facem acest lucru", a adăugat el.

Carney era întrebat în legătură cu unele declaraţii recente ale secretarului de Stat american Hillary Clinton, care s-a angajat sâmbătă, în Turcia, în sensul unei "accelerări" a sfârşitului regimului sirian.

Întrebată dacă planurile Washingtonului şi aliaţilor săi includ şi o zonă de interdicţie aeriană în vederea protejării civililor şi refugiaţilor sirieni, Clintona a răspus că "temele pe care le evocaţi sunt exact cele pe care eu însămi şi Departamentul dorim să le vedem analizate mai în profunzime".

"Una este să vorbeşti despre toate acţiunile posibile, dar nu poţi lua o decizie înţeleaptă fără să o analizezi în profunzime şi fără o planificare operaţională", a adăugat şefa diplomaţiei americane în cadrul unei vizite la Istanbul.

La Pentagon, purtătorul de cuvânt George Little a dat la rândul său asigurări că armata americană a "constatat o intensificare îngrijorătoare şi odioasă a atacurilor aeriene" din partea armatei siriene.

Pentru prima dată de la începutul rebeliunii, în urmă cu 17 luni, rebelii sirieni au afirmat luni că au doborât un avion de luptă de tip MiG-23 în estul Siriei.

Criza din Siria s-a soldat cu peste 21.000 de morţi în 17 luni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici