Casa Albă: Statele Unite vor putea afla cu câteva luni înainte despre eventuale comploturi teroriste

  • Casa Albă: Statele Unite vor putea afla cu câteva luni înainte despre eventuale comploturi teroriste, în pofida retragerii din Afganistan.
  • Jake Sullivan: "În privinţa posibilităţii de a şti dacă reţelele Al-Qaida sau Stat Islamic dezvoltă capabilităţi pentru acţiuni externe, vom avea luni de zile de avertizare".
  • În schimb, directorul CIA, William Burns, avertizează că retragerea militară din Afganistan generează riscuri "semnificative" privind amplificarea terorismului.
750 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Statele Unite vor putea afla cu câteva luni înainte despre eventuale comploturi teroriste

Casa Albă: Statele Unite vor putea afla cu câteva luni înainte despre eventuale comploturi teroriste

Retragerea din Afganistan va modifica modul de colectare a informaţiilor, dar capacitatea de prevenire a riscurilor nu se va reduce, afirmă Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, subliniind că Statele Unite vor putea depista în timp util comploturile teroriste.

„Este clar că abilitatea noastră de abordare a ameninţărilor pe teren se va modifica atunci când nu vor mai fi acolo trupe americane sau ale coaliţiei, dar credem că poziţionarea noastră va rămâne la acelaşi nivel în privinţa blocării ameninţărilor teroriste în Afganistan", a declarat Jake Sullivan, conform postului CNN şi site-ului Axios.com.

„Vom avea acelaşi nivel zilnic de informaţii, dar, din punct de vedere strategic, în privinţa posibilităţii de a şti dacă reţelele Al-Qaida sau Stat Islamic dezvoltă capabilităţi pentru acţiuni externe, pe care acum nu le au, vom avea luni de zile de avertizare. Şi vom avea mijloace şi capabilităţi pentru a aborda o ameninţare dacă apare. Din punctul meu de vedere, capacitatea de protejare a teritoriului naţional nu se va diminua", a argumentat Jake Sullivan. William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite, a avertizat că retragerea trupelor occidentale din Afganistan generează riscuri "semnificative" privind amplificarea terorismului.

„Trebuie să vedem foarte clar realitatea, să observăm potenţialele provocări în materie de terorism, faptul că atât reţeaua Al-Qaida, cât şi gruparea Stat Islamic menţin intenţiile de recuperare a abilităţilor de atacare a obiectivelor SUA, fie în regiune, fie în Occident sau, în ultimă instanţă, pe plan intern", a declarat William Burns, în cursul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA.

„În privinţa retragerii armatei americane, capacitatea Administraţiei SUA de colectare a informaţiilor şi de a acţiona asupra ameninţărilor se va diminua. Acest lucru este clar. Cu toate acestea, chiar şi după retragerea militară, atât CIA, cât şi partenerii noştri din Guvernul SUA vor menţine o serie de capabilităţi, unele rămase, iar altele pe care le vom crea, care ne vor ajuta să anticipăm şi să contracarăm orice efort de relansare a activităţilor teroriste", a subliniat William Burns.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York şi Washington. Trupele din celelalte state membre NATO aflate în Afganistan vor fi retrase în acelaşi timp cu cele americane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici