Casa Albă susţine că gripa porcină ar putea ucide 90.000 de americani

Gripa A H1N1 ar putea contamina până la jumătate din populaţia americană în această toamnă şi iarnă şi ar putea cauza moartea a 90.000 de persoane, au anunţat luni, într-un raport, consilieri ştiinţifici ai preşedintelui american, Barack Obama.

36 afișări
Imaginea articolului Casa Albă susţine că gripa porcină ar putea ucide 90.000 de americani

Casa Albă susţine că gripa porcină ar putea ucide 90.000 de americani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest "scenariu plauzibil" al evoluţiei impactului gripei A H1N1 în Statele Unite, organismul care îl consiliază pe preşedintele american în domeniul ştiinţific, PCAST (Consiliul Preşedintelui pentru Consiliere Ştiinţifică şi Tehnologie) anticipează tensiuni puternice în cadrul serviciilor de sănătate din ţară, care se vor confrunta cu un număr foarte important de bolnavi.

Epidemia ar putea provoca infectarea a "30 până la 50 la sută din populaţia americană în această toamnă şi în această iarnă, cu 20 până la 40 la sută din populaţie prezentând simptome (între 60 şi 120 de milioane de persoane), dintre care mai mult de jumătate va solicita îngrijiri medicale", se arată în raport.

Aproximativ 1,8 milioane de persoane ar putea fi spitalizate, iar 300.000 dintre acestea ar avea nevoie de tratament într-o secţie de terapie intensivă.

"Aceşti pacienţi foarte bolnavi ar putea ocupa între 50 şi 100 la sută din paturile secţiilor de la terapie intensivă în regiunile afectate în perioada de vârf a epidemiei, ceea ce ar provoca tensiuni puternice în aceste unităţi care funcţionează deja la capacitate aproape maximă în perioade normale", potrivit raportului.

Epidemia ar "putea provoca între 30.000 şi 90.000 de morţi în Statele Unite, majoritatea în rândul copiilor şi adulţilor tineri", adaugă documentul. Comparativ, circa 30.000 sau 40.000 de persoane mor în fiecare sezon de gripă clasică (aceasta afectându-i în special pe cei cu vârste de peste 65 de ani).

Recurenţa gripei A H1N1 ar putea surveni în septembrie odată cu începerea şcolii, iar vârful acesteia s-ar putea înregistra pe la mijlocul lui octombrie. Vaccinul va fi disponibil de la mijlocul lui octombrie, iar populaţia va dezvolta imunitate abia după câteva săptămâni, potrivit aceleiaşi surse.

"Acest posibil decalaj ar putea reduce semnificativ utilitatea vaccinării", precizează consilierii de la Casa Albă.

Potrivit raportului, "este puţin probabil ca H1N1 din 2009 să fie similar pandemiei din 1918-1919", dar actualul virus constituie o gravă ameninţare pentru sănătatea publică a ţării" şi "gravitatea impactului acestuia va depinde mult de comportamentul indivizilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici