Cât costă Leopard şi M1 Abrams, tancuri care vor fi livrate Ucrainei

  • După săptămâni de negocieri şi reflecţii, a venit răspunsul privind tancurile care urmează să fie trimise în Ucraina.
  • Cifrele nu sunt clare, dar zvonurile vorbesc despre cel puţin 30 de tancuri M1 Abrams, care vor sosi din Statele Unite, şi între 80 şi 100 de Leopard 2, care vor fi donate de ţările europene.
  • Care este valoarea de piaţă a tancurilor despre care se vorbeşte atât de mult în aceste zile?
8534 afișări
Imaginea articolului Cât costă Leopard şi M1 Abrams, tancuri care vor fi livrate Ucrainei

Cât costă tancurile Leopard şi M1 Abrams, tancuri care vor fi livrate Ucrainei

Abrams-urile vor sosi din Statele Unite: sunt trei versiuni operaţionale majore: M1, M1A1 şi M1A2. Fiecare nouă versiune a urmărit să aducă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte armamentul, protecţia şi electronica.

Nu este încă clar care dintre aceste versiuni va fi trimisă la Kiev, dar costurile estimate în 2016 pentru cea mai recentă versiune au fost în jur de 5,7 milioane de euro, iar cele din prezent - aproape 8,2 milioane de euro, cu actualizarea care ţine cont de inflaţie. Cifrele pot varia şi pot fi influenţate de o varietate de variabile. 

 

Există mai multe versiuni de Leopard 2, dar cea mai recentă estimare, scrisă acum câţiva ani într-un raport al Ministerului German al Apărării, se referă la versiunea Leopard 2A7+ MBT şi vorbeşte despre un preţ cuprins între 13 şi 15 milioane de euro.

Cehia nu renunţă la Leopard

Vehiculele care vor fi trimise din Europa la Kiev, însă nu trebuie cumpărate: fac deja parte din dotările a peste 12 ţări, care sunt dispuse să le doneze.

Fiecare după  nevoile sale: de exemplu, Cehia a anunţat că nu poate renunţa la Leopard, deoarece consideră că are nevoie de tancurile respective pentru propria securitate.

În momentul de faţă, singura ţară care şi-a declarat intenţia de a cumpăra noi tancuri, pentru a fi trimise la Kiev, în număr de 18, este Olanda/Ţările de Jos.

În schimb, aprovizionarea cu tancuri americane va fi finanţată prin Iniţiativa Ucraineană de Asistenţă în Securitate. Statele Unite vor livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, în valoare de 400 de milioane de dolari. Dar va dura luni până se va produce livrarea efectivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici