CATALONIA | Vicepremierul catalan demis Oriol Junqueras a cerut Tribunalului Suprem să fie ELIBERAT. Motivul pentru care acesta este încă închis

Vicepremierul catalan demis Oriol Junqueras a cerut, joi, Tribunalului Suprem, să fie eliberat, fiind închis de mai mult de două luni din cauza rolului în tentativa de declarare a independenţei a regiunii Catalonia, informează site-ul agenţiei Reuters.

658 afișări
Imaginea articolului CATALONIA | Vicepremierul catalan demis Oriol Junqueras a cerut Tribunalului Suprem să fie ELIBERAT. Motivul pentru care acesta este încă închis

CATALONIA | Vicepremierul catalan demis Oriol Junqueras a cerut Tribunalul Suprem să fie ELIBERAT. Motivul pentru care acesta este încă închis

Procurorii au cerut Tribunalului Suprem ca Oriol Junqueras să fie ţinut în închisoarea Estremera, aflată în afara Madridului, pentru prevenirea investiturii acestuia în funcţie în cadrul sesiunii de deschidere a noului Parlament catalan, care va avea loc pe 17 ianuarie.

Potrivit avocatului lui Junqueras, acesta ar fi susţinut joi că este "un om al păcii şi al dialogului". Fostul vicepremier a fost reţinut de poliţie în urma acuzaţiilor de rebeliune şi pentru rolul pe care l-a avut în declararea ilegală a independenţei.

Cu toate acestea, tribunalul a informat că nu va lua o decizie joi.

Membrii formaţiunilor politice proindependeţă au obţinut, pe 22 decembrie, 70 de locuri în Parlamentul regional, din totalul de 135 locuri.

Carles Puigdemont a declarat recent că va rămâne la Bruxelles până când Guvernul spaniol îi va oferi "garanţii concrete".

În acest context, membrii partidului de stânga al fostului vicepremier, Esquerra Republicana, au declarat că Puigdemont are tot dreptul de a fi iar preşedinte al Cataloniei, însă în cazul în care refuză să se întoarcă, funcţia ar trebui să fie preluată de Oriol Junqueras.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, i-a demis pe Puigdemont şi pe Junqueras din funcţii odată cu impunerea controlului direct asupra regiunii Catalonia, în urma referendumului pentru independenţă, considerat ilegal.

La începutul lunii decembrie, Curtea Supremă a Spaniei a refuzat eliberarea pe cauţiune a fostului vicepremier şi a altor trei susţinători ai mişcării separatiste, care sunt acuzaţi de rebeliune.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anunţat recent că instabilitatea politică din regiunea catalană a generat pierderi de un miliard de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici