Catastrofă umanitară: ONU a declarat foamete în două regiuni din Somalia

Două regiuni din sudul Somaliei, aflate sub controlul insurgenţilor islamişti shebab, unde se înregistrează o secetă extrem de gravă, sunt afectate de foamete, a anunţat miercuri ONU, la Nairobi.

1965 afișări
Imaginea articolului Catastrofă umanitară: ONU a declarat foamete în două regiuni din Somalia

Catastrofă umanitară: ONU a declarat foamete în două regiuni din Somalia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia "Naţiunilor Unite a declarat astăzi (miercuri) că în două regiuni din Somalia există foamete: în sudul Bakool şi în Lower Shabelle", potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) din Somalia.

"Dacă nu acţionăm acum, foametea se va extinde în toate cele opt regiuni din sudul Somaliei, în următoarele două luni, din cauza recoltelor slabe şi apariţiei bolilor infecţioase", a avertizat Mark Bowden, coordonator umanitar al ONU pentru Somalia.

OCHA apreciază că aproximativ jumătate din populaţia somaleză, adică 3,7 milioane de persoane, dintre care 2,8 milioane trăiesc în sud, se află, de-acum, într-o situaţie de criză.

Peste zece milioane de persoane sunt afectate, în regiunea Cornului Africii, de secetă, care, potrivit ONU, ar putea fi cea mai gravă din ultimele decenii.

Djibouti, Etiopia, Kenya şi Uganda sunt, de asemenea, afectate. Americanii au îndemnat Eritreea să anunţe în ce măsură este afectată de această catastrofă climatică.

Dar, în Somalia, situaţia este şi mai gravă, din cauza conflictelor armate permanente. Iar somalezii fug din ţara lor, cu miile, către Eritreea şi Kenya, vecime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici