Astăzi răsună primele rugăciuni în catedrala Sfânta Sofia, după transformarea ei în moschee. „O ciocnire a civilizaţiilor”

  • 24 iulie este o dată simbol pentru Turcia pentru că, pe 24 iulie 1923, a fost semnat Tratatul de la Lausanne
  • Principala rugăciune în Sfânta Sofia are loc la amiază, unde Erdogan va susţine şi un discurs
  • Istoricul Ionuţ Cojocaru numeşte decizia de a transforma Sfânta Sofia din nou în moschee ”o ciocnire a civilizaţiilor”
3328 afișări

La Istanbul au început deja evenimentele dedicate primelor rugăciuni musulmane după ce catedrala Sfânta Sofia a fost trasformată în moschee. Principala rugăciune va avea loc în jurul orei 13, după care Recep Tayyip Erdogan urmează să ţină un discurs. La eveniment au fost invitaţi oaspeţi din întreaga lume musulmană.

Istoricul Ionuţ Cojocaru spune că decizia preşedintelui turc este o „ciocnire a civilizaţiilor”, după ce catedrala Sânta Sofia a fost timp de 84 de ani muzeu. Până în 1435, Sfânta Sofia a fost catedrala Patriarhiei Constantinopolului. Fatih Sultan Mehmed, cuceritorul Constantinopolului, a transformat biserica în mochee. În 1935, regimul lui Mustafa Kemal Ataturk a trasnformat edificiul în muzeu.

„Când are loc deschiderea Sfintei Sofia, este data semnării Tratatului de la Lausanne din 1923. Deci nu este ales întâmplător 24 iulie, pentru că preşedintele Erdogan consideră că Tratatul de la Lausanne a fost unul înjositor faţă de Turcia şi a încercat în repetate rânduri să-l modifice”, explică istoricul Ionuţ Cojocaru.

„Din punctul de vedere al istoriei islamului, Sfânta Sofia nu semnifică nimic. Sfânta Sofia nu are legătură cu zonele islamice, precum Malatya, precum Mecca sau Medina. În schimb, este simbolul cuceririlor. Majoritatea o văd ca un fapt pragmatic. Este la noi, este a noastră, putem să facem ce vrem cu ea”, mai spune istoricul.

„Acum trei seri, preşedintele turc a zis <<Atenţie, noi nu transformăm o biserică în moschee, ci transformăm un muzeu în moschee>>. Îşi face practic propria agendă, ştiind că europenilor le ia foarte mult să se hotărască în privinţa Turciei”, conchide el.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde İlk Cuma

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde İlk Cuma

Publicată de Recep Tayyip Erdoğan pe Vineri, 24 iulie 2020

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici