Catherine Ashton: Serbia şi Kosovo au făcut progrese în eforturile privind normalizarea relaţiilor

Premierii Serbiei şi Kosovo au făcut progrese în eforturile privind normalizarea relaţiilor, a anunţat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, în cursul nopţii de joi spre vineri, la Bruxelles.

103 afișări
Imaginea articolului Catherine Ashton: Serbia şi Kosovo au făcut progrese în eforturile privind normalizarea relaţiilor

Catherine Ashton (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Sârbul Iviţa Dacici şi kosovarul Hashim Thaci "au ajuns la un acord în privinţa mai multor dosare, mai ales în materie de justiţie, poliţie şi pentru următoarele alegeri municipale", a explicat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, citată într-un comunicat publicat după încheierea unei reuniuni de şase ore.

"S-a făcut un lucru bun şi au fost obţinute progrese concrete", a adăugat Ashton.

Comunicatul nu a menţionat înregistrarea unor progrese în domeniile aflate în continuare în litigiu, precum telecomunicaţiile şi energia.

Negociatorii din Kosovo vor să obţină un prefix telefonic independent pentru Kosovo, care utilizează în prezent prefixul Serbiei, însă partea sârbă vrea să menţină operatorii săi naţionali de telefonie mobilă în părţile teritoriului în care sârbii sunt majoritari.

În domeniul energiei, Kosovo insistă asupra unui sistem autonom de aprovizionare cu electricitate, soluţie pe care Belgradul nu este pregătit că o accepte, fiindcă doreşte să menţină prezenţa propriei sale companii de furnizare a energiei electrice în părţile din Kosovo în care sârbii sunt majoritari.

Discuţiile referitor la aceste subiecte vor continua vineri la un nivel mai înalt, potrivit unor diplomaţi.

Cele două părţi au intensificat eforturile pentru a-şi ameliora relaţiile, cu câteva zile înainte de summitul european la care trebuie să se hotărască apropierea lor de blocul celor 27.

Kosovo şi-a proclamat în 2008 independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască. Cu toate acestea, Belgradul şi Priştina au înregistrat progrese - cândva de neconceput - sub egida Bruxelles-ului.

Serbia doreşte să obţină o dată pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE, în timp ce Kosovo speră să semneze un acord de asociere şi stabilizare cu UE, cu ocazia summitului liderilor europeni, la Bruxelles, în perioada 27-28 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici