Cazul Skripal | Fiica fostului agent secret speră să revină în Rusia, în pofida atacului neurotoxic din Marea Britanie: "Viaţa mi-a fost întoarsă cu susul în jos"

Iulia Skripal, vizată în Marea Britanie de un presupus atac neurotoxic atribuit serviciilor secrete ruse, speră să revină în Rusia, în pofida incidentului, informează site-ul agenţiei Reuters.

3327 afișări
Imaginea articolului Cazul Skripal | Fiica fostului agent secret speră să revină în Rusia, în pofida atacului neurotoxic din Marea Britanie: "Viaţa mi-a fost întoarsă cu susul în jos"

Cazul Skripal | Fiica fostului agent secret speră să revină în Rusia, în pofida atacului neurotoxic din Marea Britanie: "Viaţa mi-a fost întoarsă cu susul în jos"

"Este şocant că a fost utilizată o substanţă neurotoxică. Viaţa mi-a fost întoarsă cu susul în jos", a declarat Iulia Skripal.

Serghei Skripal, fost agent secret rus, şi fiica sa, Iulia Skripal, au fost găsiţi inconştienţi într-un parc din orăşelul britanic Salisbury, pe 4 martie. Iulia Skripal, în vârstă de 33 de ani, a fost în comă 20 de zile.

"M-am trezit şi am auzit că fuseserăm amândoi otrăviţi. Suntem atât de norocoşi că am supravieţuit amândoi acestei tentative de asasinat. Recuperarea noastră a fost lentă şi extrem de dureroasă", a spus Iulia Skripal.

"În timp ce încerc să fac faţă schimbărilor devastatoare care mă afectează fizic şi emoţional, depun eforturi zilnic şi vreau să îl îngrijesc şi pe tatăl meu pentru a-şi reveni în totalitate. Pe termen lung, sper să revin în ţara mea", a spus Iulia Skripal.

Marea Britanie şi alte ţări occidentale din cadrul NATO şi Uniunii Europene au atribuit Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie în orăşelul britanic Salisbury vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Administraţia Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac şi a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigaţie. Moscova a acuzat Guvernul Theresa May de lipsă de transparenţă privind starea celor doi cetăţeni ruşi.

Moscova a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancţionării Rusiei. Londra susţine că Serghei Skripal şi fiica lui au fost în stare gravă. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a catalogat drept "revoltător" refuzul Marii Britanii de a oferi acces consular la cei doi cetăţeni ruşi. Moscova a cerut dovezi concrete că atacul neurotoxic din Marea Britanie a avut loc. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia are informaţii credibile că în casa din Salisbury a lui Serghei Skripal, unde autorităţile britanice susţin că a avut loc atacul chimic, erau animale. "Unde sunt animalele? În ce stare sunt? Este vorba de creaturi vii; dacă a fost folosită o substanţă chimică de acest gen în casă, aceste creaturi vii ar fi trebuit să fi fost rănite", a argumentat Maria Zaharova.

Moscova a cerut Londrei să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi. "O analiză a tuturor circumstanţelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice" în atacul neurotoxic din Salisbury. Dacă părţii ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetăţenilor noştri ca rezultat al unei provocări politice majore", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Centrul de cercetare al armatei britanice a anunţat că nu poate demonstra că substanţa neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia. Gary Aitkenhead, directorul Laboratorului pentru Tehnologie şi Studii în domeniul Apărării din baza Porton Down, a declarat că nu se poate demonstra că substanţa utilizată în atacul chimic a fost fabricată în Rusia. "Am reuşit să stabilim că este vorba de Noviciok, o substanţă neurotoxică de tip militar. Nu am putut identifica sursa cu precizie, dar am furnizat date ştiinţifice Guvernului, care apoi a coroborat informaţii din alte surse pentru a ajunge la concluziile la care au ajuns", a afirmat Gary Aitkenhead.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici