Cazul straniu al atacului SONIC. Tomografiile diplomaţilor americani, care s-au îmbolnăvit în condiţii misterioase în Cuba, arată o „micşorare” a creierului | FOTO, VIDEO

Între 2016 şi 2018, mai mulţi diplomaţi americani şi canadieni care lucrau la o ambasadă din Havana, Cuba, s-au plâns de simptome precum migrene, greaţă şi pierderea memoriei după ce ar fi auzit zgomote misterioase. Fenomenul este cunoscut drept „Atacul Sonic din Cuba”, dar autorităţile din Havana au negat orice incident. Totuşi, un studiu recent sugerează că diplomaţii au fost victimele unui atac, pentru că zeci de persoane suferă de schimbări structurale ale creierului, precum o „micşorare de 5%”, transmite LiveScience.

7890 afișări
Imaginea articolului Cazul straniu al atacului SONIC. Tomografiile diplomaţilor americani, care s-au îmbolnăvit în condiţii misterioase în Cuba, arată o „micşorare” a creierului | FOTO, VIDEO

Atacul SONIC din Cuba: Tomografiile diplomaţilor americani arată anomalii ale creierului | FOTO, VIDEO

În urma unor tomografii făcute asupra a 40 de diplomaţi americani din Cuba, care s-au îmbolnăvit în circumstanţe misterioase, cercetătorii au găsit anomalii care ar putea explica o parte din simptomele descrise de angajaţii ambasadei americane. 

Tomografiile făcute arată că diplomaţii americani au suferit simptome ciudate, similare cu cele ale unei lovituri la cap, în timpul misiunii lor în Havana. Rezultatele analizelor medicale arată că trăsăturile cerebrale ale diplomaţilor sunt diferite faţă de cele ale unor voluntari sănătoşi.

În plus, tomografiile diplomaţilor arată un nivel mai scăzut de materie cenuşie, substanţa prin intermediul căreia sistemul nervos transmite mesaje către creier. De asemenea, medicii au găsit diferenţe structurale, dar şi alte modificări care ar putea afecta senzaţiile vizuale şi auditive.

Sursa FOTO: The Guardian

Totuşi, echipa de medici care a desfăşurat analizele spune că rezultatele nu sunt concludente, acestea nefiind corespunzătoare cu simptomele găsite de obicei în urma unor traumatisme cerebrale. De asemenea, gradul de severitate al simptomelor nu corespunde cu diferenţele găsite în urma tomografiilor.

„Este un caz cu adevărat special pe care nu am mai întâlnit-o până acum”, a spus Ragini Verma, profesor de imagistică biomedicală, de la Universitatea din Pennsylvania. „Ce ar fi putut să ducă la aşa ceva? Nu sunt îndeajuns de pregătit pentru a oferi un răspuns”, a adăugat Verma.

Experţi independenţi au concluzionat că rezultatele nu sunt destul de convingătoare şi au spus că este încă neclar dacă diplomaţii au fost victimele unui atac sau au suferit traumatisme cerebrale aferente, informează The Guardian

Anomaliile ar fi putut să apară înainte atacului, spun experţii. În plus, acestea ar putea fi explicate destul de simplu prin invocarea afecţiunilor psihologice precum anxietatea sau depresia. Unul din experţi a susţinut că studiul nu îndeplineşte suficiente standarde pentru publicare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici