Ce ascund declaraţiile de război ale Coreei de Nord. CIA: "Kim Jong Un nu e un maniac nebun"

Între execuţiile nemiloase ale oficialilor săi, chiar şi ale celor de cel mai înalt grad, ameninţări bombastice de anihilare nucleară şi teste balistice care sfidează comunitatea internaţională, ar putea părea foarte simplu să fii de acord cu cele mai recente afirmaţii ale preşedintelui SUA, Donald Trump, care susţine că liderul nord-coreean Kim Jong Un este un „nebun" angajat într-o „misiune suicidară".

6868 afișări
Imaginea articolului Ce ascund declaraţiile de război ale Coreei de Nord. CIA: "Kim Jong Un nu e un maniac nebun"

Ce ascund declaraţiile de război ale Coreei de Nord. CIA: "Kim Jong Un nu e un maniac nebun"

Oficiali de top ai CIA au transmis însă că acţiunile lui Kim Jong Un nu sunt cele specifice unui „maniac" provocator, ci sunt mai degrabă caracteristice tipologiei „actorului raţional" motivat de scopuri foarte clare proiectate pe termen lung care gravitează în jurul supravieţuirii regimului său totalitar.

Concret, scenariul unei lovituri militare a Coreei de Nord asupra SUA este puţin probabil, dar aceştia avertizează că „există suspiciunea că Phenianul poate deveni extrem de imprevizibil dacă este încolţit".

„Există o claritate a finalităţii în tot ceea ce a făcut Kim Jong Un până acum. Să se trezească într-o dimineaţă şi să decidă că vrea să şteargă oraşul Los Angeles de pe faţa pământului nu este ceva ce ar putea face liderul nord coreean. Acesta vrea să conducă pentru o perioadă lungă de timp şi să moară în pace în patul său", a declarat, pentru CNN, Yong Suk Lee, oficial al misiunii nord-coreene a CIA, comentând tensiunile în continuă creştere dintre statul din Peninsulă şi SUA.

Iar pentru oficialii, diplomaţii şi membrii aparatului legislativ care au ca sarcină să se folosească de tot ceea ce înseamnă intelligence pentru a proteja Statele Unite şi aliaţii săi de ameninţările de securitate ridicate de Coreea de Nord, înţelegerea acestui scop s-ar putea dovedi cheia în evitarea unui conflict militar care ar avea consecinţe devastatoare.

„Semnale amestecate": Eforturile susţinute ale SUA de a aplica o presiune diplomatică suplimentară pe Coreea de Nord, mai ales cele din ultimele luni, s-au lovit de o sfidare fără margini din partea regimului Kim Jong Un, liderul de Phenian insistând în continuare pe ducerea la îndeplinire a programului nuclear stabilit. În ciuda asigurărilor date de Secretarul Apărării, James Mattis, şi de Secretarul de Stat Rex Tillerson, potrivit cărora America va urmări în continuarea încheierea unei rezoluţii de pace, nici una dintre părţi nu a indicat clar că este gata să se angajeze în negocieri serioase.

Mesajele amestecate care au venit din partea administraţiei Donald Trump ridică şi ele întrebări referitoare la abordarea problemei nord-coreene. Preşedintele SUA a subminat deseori public declaraţii ale oficialilor de top menite să calmeze situaţia şi s-a angajat public într-un război al afirmaţiilor care a degenerat în insulte şi inventarea de porecle, toate acestea reuşind doar să sporească şi mai mult teama de un eventual conflict armat. 

Citiţi continuarea articolului pe gandul.info

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici